The Score (film)

Från Wikipedia
The Score
RegissörFrank Oz
ProducentGary Foster
Lee Rich
ManusDaniel E. Taylor (historia)
Kario Salem
Lem Dobbs
Scott Marshall Smith
SkådespelareRobert De Niro
Edward Norton
Marlon Brando
Angela Bassett
OriginalmusikHoward Shore
FotografRob Hahn
KlippningRichard Pearson
Speltid123 min
LandUSA USA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

The Score är en amerikansk actiondrama/thriller från 2001 i regi av Frank Oz med Robert De Niro, Edward Norton och Marlon Brando

Handling[redigera | redigera wikitext]

Nick Wells (Robert De Niro) är luttrad yrkestjuv som genomfört flera lyckade kassaskåpsstölder under åren. Han har alltid haft två regler: att aldrig göra stölder i närheten av hemmet och att alltid jobba ensam. Livet som yrkestjuv lockar inte längre, inte minst för han börjat bli orolig för att åka fast. Han vill sluta för gott och ägna sin tid åt flickvännen Diane (Angela Bassett) och den egna, nyöppnade jazzklubben i hemstaden Montréal, Kanada. Han övertalas emellertid av hälaren och storfräsaren Max (Marlon Brando) att göra en sista stor stöt ihop med nykomlingen Jack Teller (Edward Norton).

Idén med stöten är att stjäla en tidigare borttappad och enormt värdefull fransk spira som hamnat i Montreal genom diverse illegala irrfärder. Spiran förvaras i ett kassaskåp inuti ett strängt bevakat tullmagasin. Jack tar jobb som lokalvårdare på stället och utger sig för att vara förståndshandikappade Brian för att han ostört ska kunna undersöka och rekognoscera platsen inför stölden.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Robert De Niro  –  Nick Wells
  Edward Norton  –  Jack Teller
  Marlon Brando  –  Max
  Angela Bassett  –  Diane
  Gary Farmer  –  Burt
  Paul Soles  –  Danny
  Jamie Harrold  –  Steven
  Serge Houde  –  Laurent
  Jean-René Ouellet  –  André
  Martin Drainville  –  Jean-Claude
  Claude Despins  –  Albert
  Richard Waugh  –  Sapperstein
  Mark Camacho  –  Sapperstein's Cousin

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Filmen fick viss uppmärksamhet för att tre olika generationer stora skådespelare medverkar i den: Marlon Brando, Robert De Niro och Edward Norton. Detta var också Marlon Brandos sista långfilm innan han avled av en lungsjukdom 2004.[1] The Score erhöll blandad kritik från kritikerkåren. Aftonbladet skrev till exempel att de tre proffsiga skådespelarna är skälet till att se filmen, men att den inte sätter några djupare spår. Edward Norton fick genomgående bäst kritik för sin insats i filmen.

Regissören Frank Oz är tidigare känd för regin av filmen Knubbigt regn (1999). Han är dock mest känd för sin röstmedverkan i Mupparna (1969) och för rösten till karaktären Yoda i Rymdimperiet slår tillbaka (1980).[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Score - Trivia”. Internet Movie Database. http://www.imdb.com/title/tt0227445/. Läst 1 februari 2013. 
  2. ^ ”Frank Oz”. Internet Movie Database. http://www.imdb.com/name/nm0000568/. Läst 1 februari 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]