The Sound of Silence

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Sound of Silence
Singel av Simon & Garfunkel
Från albumet Wednesday Morning, 3 AM
Utgiven10 mars 1964 (huvudspår)
15 juni 1965 (överdubbning)
FormatGrammofonskiva
InspeladSeptember 1965
GenreFolkrock
Längd3:05
SkivbolagColumbia Records
LåtskrivarePaul Simon
ProducentTom Wilson
Singlar
Simon & Garfunkel
"I'm Lonesome"
(1963)
"The Sounds of Silence"
(1965)
"Homeward Bound"
(1966)
Album
Wednesday Morning, 3 AM
"Sounds of Silence"
(1)
"Leaves that are Green"
(2)

"The Sound of Silence" är en sång skriven av Paul Simon och inspelad av folkmusikduon Simon and Garfunkel. Den skrevs i februari 1964, och framfördes 1964, strax efter mordet på John F. Kennedy den 22 november 1963.

Paul Simon spelar akustisk gitarr på inspelningen medan både Paul Simon och Art Garfunkel sjunger. Den var ursprungligen inspelad för albumet Wednesday Morning, 3 AM, men sedan lades elektriska musikinstrument på inför en återlansering som singel i september 1965. Singeln nådde listorna tills den toppade den 1 januari 1966, och den fanns även på albumet Sounds of Silence 1966.

Låten kallades ursprungligen "The Sounds of Silence," och kallas så på tidiga albumutgåvor och på singeln. Men på senare samlingar kallades den "The Sound of Silence." Både singular- och pluralformen förekommer i sångtexten.

I populärkultur[redigera | redigera wikitext]

När regissörerna Mike Nichols och Sam O'Steen redigerade sin film The Graduate (1967) timades vissa scener till "Sound of silence", med meningen att senare byta ut låten till filmens originalsoundtrack, men de kom fram till att låten inte kunde ges ett adekvat substitut och rättigheterna köptes in. Detta var innan man hade börjat att återanvända äldre låtar i film och eftersom "Sound of silence" legat på topplistorna över ett år tidigare var detta ett ovanligt grepp. Sången användes tre gånger i filmen i inledningen och avslutningen.Den används också i filmen Bobby (2006), där den spelas under Robert Kennedys segertal på Ambassador Hotel, strax innan han blir dödad.

"Sound of silence" har även hörts i Kingpin (1996), Old School (2003) och Watchmen (2009). Den förekommer även i den fjärde säsongen av TV-serien Arrested Development , som ett återkommande skämt, då i bakgrunden för att gestalta att någon karaktär har en inre reflektion.

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Lista (1965-1966) Position
Flandern Flandern 11 [1]
Frankrike Frankrike 30 [2]
Nederländerna Nederländerna 11 [3]
Kanada Kanada 4 (RPM)[4]
Nya Zeeland Nya Zeeland 2 (NZ Listner)[5]
USA USA 1 (Billboard Hot 100)[6]
Vallonien Vallonien 37 [7]
Västtyskland Västtyskland 9 [8]
Österrike Österrike 3 [9]

Coverversioner[redigera | redigera wikitext]

Livecovers[redigera | redigera wikitext]

  • Den nyzeeländske låtskrivaren Brooke Fraser framförde en livecoverversion av låten för turnén kring albumet Albertine och finns på deluxeversionen av studioalbumet med samma namn.
  • Alizée framförde en livecoverversion av låten under turnén "Psychédélices" i Moskva, Ryssland den 18 maj 2008. Innan framförandet började sa hon att det var hennes favoritlåt."
  • The Smashing Pumpkins framförde en tung livecoverversion av låten under sin 20-årsturné.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
Företrädare:
Over and Over av The Dave Clark Five
Singeletta i USA
1-7 januari 1966 (en vecka)
Efterträdare:
"We Can Work It Out av The Beatles