The Straight Story

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Straight Story
The Straight Story
GenreDrama
RegissörDavid Lynch
ProducentNeal Edelstein
Mary Sweeney
ManusJohn E. Roach
Mary Sweeney
SkådespelareRichard Farnsworth
Sissy Spacek
Harry Dean Stanton
OriginalmusikAngelo Badalamenti
FotografFreddie Francis
KlippningMary Sweeney
DistributionUSA Walt Disney Pictures
Storbritannien FilmFour
Premiär21 maj 1999 (Cannes),
USA 15 oktober 1999 (USA),Sverige 25 december 1999 (Sverige)
Speltid112 minuter
LandUSA USA
Språkengelska
IMDb SFDb Elonet

The Straight Story är en amerikansk dramafilm från 1999 i regi av David Lynch, baserad på en verklig händelse. I huvudrollen ses Richard Farnsworth.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den 73-årige Alvin Straight får reda på att hans bror har fått en hjärnblödning, och bestämmer sig för att åka och hälsa på honom. Alvin bekymrar sig dock över ett gammalt bråk dem emellan, men samtidigt vet han att det här kan bli hans sista chans att få se sin bror i livet.

En annan sak som bekymrar Alvin är att han har stora problem med att gå, samt har för dålig syn för att få köra bil. Alvin bestämmer sig för att åka de 50 milen till sin bror – på sin åkgräsklippare.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

The Straight Story skiljer sig på många sätt från David Lynchs övriga verk. Till att börja med är filmen producerad av Disney, något som vore helt otänkbart för alla andra Lynch-filmer. Fortsättningsvis innehåller den väldigt få av Lynchs typiska kännetecken, exempelvis sångerskor, färgerna rött och blått, märkliga och intressanta karaktärer och konversationer och så vidare. Dock finns små fragment av det, exempelvis kan i en scen skymtas en långtradare med en gigantisk majskolv på taket.

Richard Farnsworth blev oscarsnominerad för sin roll som Alvin Straight. Under inspelningen var han obotligt sjuk i skelettcancer, vilken orsakat den förlamning av benen som visas i filmen. Farnsworth tog faktiskt rollen av beundran för Alvin Straights färd, och han förvånade sina medarbetare med sin uthållighet under produktionen.

Manuset skrevs av Mary Sweeney och John Roach och filmen producerades i Frankrike, Storbritannien och USA.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]