The World's Children's Prize for the Rights of the Child

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

The World’s Children’s Prize for the Rights of the Child är en svensk organisation, grundad år 2000, för global utbildning för unga om barnrättigheter, demokrati, miljön och global vänskap. Förutom kunskapsspridning delar man också årligen ut pris till välgörare för barns rättigheter och välfärd.

Mer än 60 000 skolor med 30 miljoner elever i 113 länder är anslutna. Fler än 1 700 av skolorna finns i Sverige. De deltagande barnen får framtidstro och möjlighet att kräva att deras rättigheter respekteras. I världsomröstningen Global Vote utser barnen vem som får deras prestigefyllda pris för sina unika insatser för barnets rättigheter. Senast röstade 7,1 miljoner barn. De två kandidater som inte får flest röster får barnens hederspris.

Sedan starten av World’s Children’s Prize år 2000, har nära 30 pristagare utsetts och har blivit inspiration och förebilder för barn över hela världen. Prispengarna har hjälp till att ge några av världens mest utsatta barn ett bättre liv.World’s Children’s Prize genomförs i samarbete med mer än 50 000 lärare, samt nära 500 organisationer, utbildningsdepartement och medieprojekt för unga. Genom World’s Children’s Prize nås hundratals miljoner personer genom medier årligen med information om kränkningar av barnets rättigheter.

Bland de barn som lär sig om sina rättigheter och demokrati genom World’s Children’s Prize finns miljontals barn som själva fått sina rättigheter kränkta. Bland dem finns före detta barnsoldater, skuldslavar och gatubarn, barn som förlorat sina föräldrar i aids, i folkmord eller i tsunamin och barn som lever i diktaturer. Många av dem visste tidigare inte om att barnets rättigheter fanns. Pristidningen Globen görs liksom webben worldschildrensprize.org på 10-talet språk och läses av alla deltagande barn jorden runt. Tidningen smugglas även in till byar i diktaturens Burma där barnen lär sig om sina rättigheter och arrangerar sin egen demokratiska omröstning.

World’s Children’s Prize har ett så kallat 90-konto, vilket endast de ideella föreninger, stiftelser och trossamfund kan få som har granskats och godkänts som 90-kontoinnehavare av Svensk Insamlingskontroll, SFI. SFI bevakar givarnas intressen och kontrollerar att de insamlade medlen används på rätt sätt.

Pristagare[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]