The Yellow Kid

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Yellow Kid
The Yellow Kid med sin dialog på nattskjortan. I det här fallet säger han: Say dats dead straight an on de level an I kin stand fer it - see!, det vill säga "Säg att det är helt ärligt och riktigt, så kan jag stå för det, ser ni!".
The Yellow Kid med sin dialog på nattskjortan. I det här fallet säger han: Say dats dead straight an on de level an I kin stand fer it - see!, det vill säga "Säg att det är helt ärligt och riktigt, så kan jag stå för det, ser ni!".
Redaktion
SkapareRichard F. Outcault
Originalpublicering
Publicerad iNew York World
New York Journal
Publikationsdatum1895-1898
SpråkEngelska

The Yellow Kid är en amerikansk tecknad serie skapad av Richard F. Outcault 1895. Serien har allmänt blivit kallad "världens första tecknade serie", trots att den inte var först. The Yellow Kid är en liten pojke som hette Mickey Dugan och som levde i kvarteren kring Hogan's Alley, vilket också var den vanligaste titeln vid publiceringarna.

Outcault publicerade först sina teckningar i söndagsbilagorna till den av Joseph Pulitzer ägda New York World.

Första gången Outcault använde sig av en berättelse i flera bilder med den kinesiske figuren var 25 oktober 1896. Då hade Outcault börjat hos konkurrenten New York Journal, vilken ägdes av William Randolph Hearst.

Sista gången som figuren förekom som egen huvudperson var den 1 maj 1898.

Serien The Yellow Kid har även legat till grund för uttrycket för sensationsjournalistik; guljournalistik.[1]

Från magasin till dagspress[redigera | redigera wikitext]

Figuren som senare skulle bli The Yellow Kid dök först upp på scenen i en liten biroll i tecknad serie som publicerades i magasinet Truth under åren 1894 och 1895. De fyra svart-vita, enkelrutiga karikatyrerna var oerhört populära och en av dem; Fourth Ward Brownies, återkom den 17 februari 1895 i Joseph Pulitzers dagstidning New York World, där Outcault arbetade som ritare.

The World publicerade en annan, ny serie; Hogans Alley mindre än en månad senare, och detta följdes av seriestripens första färgtryckning den 5 maj 1895.[2] Hogans Alley blev gradvis en helsidesserie i färg i söndagstidningen, med Yellow Kid som huvudperson. Han dök dessutom upp flera gånger i veckan.

Sista serien av Hogans Alley, Fourth Ward Brownies, som Richard F Outcault tecknade för magasinet Truth, publicerades den 9 februari 1895. Den trycktes senare om i dagstidningen New York World den 17 februari 1895 och blev därmed en av de första serierna i en amerikansk dagstidning. Figuren som senare blev känd som Yellow Kid hade endast mindre biroller. Denna ruta syftar på figurerna i serien The Brownies som populariserades i böcker och tidskrifter av konstnären Palmer Cox.
Ett och ett halvt år efter publiceringen i New York World ritade Outcault Yellow Kid åt Hearsts New York Journal. Serien fick en helsida färg i Söndagsbilagan under titeln McFadden's Row of Flats. I detta nummer, som utkom 15 november 1896, har pratbubblor introducerats, samtidigt som bilden är såväl våldsam som kaotisk.

Om än tecknad så var såväl skämten som kommentarerna om omvärlden riktade till en vuxen läsekrets. Serien har beskrivits som " ... århundradets uppvisning av New York, där klass- och rasmotsättningar i det nya, urbana konsumtionssamhället åskådliggjordes av en grupp av stökiga New York-ungdomar från fel sida av spåren." En miljö i vilken Yellow Kid passade väl in.[3]

Utseende och personlighet[redigera | redigera wikitext]

The Yellow Kids huvud ritades helt rakad som om han nyligen hade behandlats för [löss]; en vanlig syn bland barn i New Yorks hyreshus getton på den tiden. Han hade stora framtänder och hans nattskjorta, arvegods från en äldre syster, var vit eller ljusblå i första serierna.[4]

Yellow Kids kommentarer skrevs på hans nattskjorta, vilken skulle efterlikna en anslagstavla, och hans monologer är baserade på New York-slang och därför skrivs till exempel "the" som "de", "that" skrivs"dat", "your" skrivs "yer".

I en intervju från 1902 beskriver Outcault sin figur enligt följande:

"The Yellow Kid var inte en individ utan en typ. När jag besökte slummen på tidningens uppdrag stöte jag på honom ofta, på väg ut genom dörröppningar eller sittande ner på smutsiga trösklar. Jag har alltid älskat Yellow Kid. Han hade en rar och solig personlighet och var generös. Illvilja, avund eller själviskhet låg inte för honom och han tappade aldrig humöret."[5]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Quimby, Rachel (12 June 2009). "The Adorable Origins of Yellow Journalism". Back Story: The American History Guys (Virginia Foundation for the Humanities). Retrieved 21 October 2013.
  2. ^ Olson, Richard D. "Truth About the Creation of the Yellow Kid.". Neponset.com. Retrieved 21 October 2013.
  3. ^ The Yellow Kid on paper and stage, Introduction. Retrieved 21 October 2013
  4. ^ The Kid From Hogan's Alley, John Canemaker, New York Times Book Review. Retrieved 16 October 2007
  5. ^ Blackbeard, Bill. Introduction. R. F. Outcault's The Yellow Kid: A Centennial Celebration of the Kid Who Started the Comics. Northampton, MA: Kitchen Sink Press, 1995. 135.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]