The Sims 4

Från Wikipedia
(Omdirigerad från The sims 4)
The Sims 4
Sims 4 logo.svg
Information
OriginaltitelThe Sims 4
År2014
UtvecklareMaxis
UtgivareElectronic Arts
GenreStrategi
Relationsspel
PerspektivTredje person
Antal spelareSingleplayer
FormatMicrosoft Windows
Spelmotorproprietär spelmotor
MedieformatDVD
Nedladdning
Arbetslag
MusikIlan Eshkeri
Spelserie
SpelserieThe Sims
FöregångareThe Sims 3
Utmärkelser
Steam Award för luta sig tillbaka och slappna av (2021)[1]
Distribution
Australien4 september 2014
Skandinavien4 september 2014
Storbritannien5 september 2014
USA2 september 2014
Åldersrekommendation
PEGI12

The Sims 4 är ett relationsspel från utvecklaren Maxis och det fjärde i The Sims-serien. Utgivaren Electronic Arts bekräftade att spelet var under utveckling 6 maj 2013.[2] I Sverige och Europa gavs spelet ut för PC 4 september 2014, både som fysisk kopia och digital för nedladdning. 17 februari 2015 kom det även för Mac-datorer. Det släpptes sedan för både Playstation 4 och Xbox One 17 november 2017. Sedan 18 oktober 2022 är basspelet gratis att ladda ner och spela.[3]

Från början var det tänkt att The Sims 4 skulle vara ett flerspelarspel online men detta beslut ändrades efter att utvecklaren Maxis spel SimCity som släpptes 2013 fick skarp kritik när det lanserades.[4]

Spelet fick medelgoda betyg av många recensenter. Enligt Metacritic, som samlar och sammanställer recensioner, fick spelet ett snittvärde på 70 av 100 av kritiker, vilket är betydligt lägre än vad spelets föregångare fick. Även av användare fick spelet ett snittvärde på 4.2 av 10.[5] Många fans var besvikna att funktioner som fanns i föregående The Sims-spel saknades. Bland annat när spelet lanserades år 2014 fanns varken pool eller småbarn som det hade gjort i de tidigare spelen. Men senare i olika gratis speluppdateringar har det tillkommit både småbarn och pooler samt fler Bygg-, Köp- och Skapa en Sim-verktyg och mer till basspelet. Sedan 14 mars 2023 finns även spädbarn.[6]

Det första spelpaketet under namnet Vildmarken släpptes 13 januari 2015. Det introducerade en ny resmålsvärld, föremål, klädesplagg och sociala interaktioner. Spelets första expansionspaket släpptes 1 april samma år i Sverige både som fysisk kopia och till nedladdning, under namnet Dags att Jobba. Idag har det släppts femton expansionspaket. Det senaste är Hyresrätter som släpptes 7 december 2023. Det har också släppts tolv spelpaket och tjugo prylpaket samt ett antal kit.[7]

18 oktober 2022 bekräftades att ett femte The Sims-spel är under utveckling under arbetstiteln ”Project Rene” men att The Sims-teamet inte har några planer på att sluta utveckla och uppdatera The Sims 4.[8]

Spelupplägg[redigera | redigera wikitext]

Likt spelets föregångare är The Sims 4 ett relationsspel där du skapar ”simmar” och klär dem, bygger och möblerar hus åt dem och simulerar deras vardagsliv. Du följer dina simmar under livets gång och ser dem växa upp, skapa relationer till andra simmar, och tjäna pengar på diverse vis. Spelet har därför inte något slutmål att nå utan är ett spel du kan spela om och om igen med nya simmar. The Sims 4 tar plats i en separat tidslinje, helt separerad från tidslinjen som de tre första spelen delade. Detta var ett medvetet beslut för att behålla klassiska karaktärer, utan att bryta mot vad tidigare spel lagt ner.

Simmarna använder sig av valutan simdaler (§) och talar det fiktiva språket simlish (även känt som simliska och simska). De har sex behov: Blåsa, Hunger, Energi, Kul, Umgänge och Hygien som avtar under speldagen och behövs fyllas på genom användning av olika föremål (såsom att använda toaletten för att fylla på Blåsa-behovet). Du tjänar pengar åt dem genom att söka jobb och se till att gå till jobbet med dem men du kan även sälja målningar och trädgårdsprodukter samt annat. Vissa paket introducerar nya jobb och/eller nya sätt att tjäna pengar på.

Såsom föregående spel i The Sims-serien finns det en lång lista med fusk och koder som du kan använda dig av för att bland annat ge din sim mer pengar och låsa upp föremål och funktioner som annars tar längre tid att låsa upp. Spelet stödjer också moddar, både skript-moddar och anpassat innehåll. Skript-moddar kan både ändra på redan tillgängliga spelfunktioner och skapa nya funktioner medan anpassat innehåll hänvisar till Sim-föremål skapade av fans såsom nya hårfrisyrer, makeup, kläder, tatueringar och mer i Skapa en Sim-läget samt möbler, golv, väggar och andra föremål som finns i spelets Bygg- och Köplägen.

Skapa en sim[redigera | redigera wikitext]

Skapa en sim är det läge där du skapar din sim. Med kontroll över både ansiktsdrag, kroppsbyggnad och hudfärg kan du göra om befintliga simmar, göra dina egna helt unika simmar i olika stadier i livet, låta slumpen välja hur din sim ska se ut, eller lek med de befintliga dragen. Det finns åtta livsstadier att välja mellan: spädbarn, småbarn, barn, tonåring, ung vuxen, vuxen och åldring.

Varje sim har tre personlighetsdrag och en ambition med en extra förvald egenskap utöver de andra tre. Dragen är det som formar din sims personlighet och kan märkbart influera hur din sim beter sig och hur deras känslor fungerar. Ambitioner är livslånga mål för din sim och har en lista med saker att genomföra för att uppfylla dem. Du kan låta slumpen välja dessa genom att göra din sim med funktionen ”Lägg till sim via en historia” då du får svara på några flervalsfrågor som sedan slumpar fram en sim du kan ändra utseendet på men inte personlighetsdragen. Man kan också lägga till familjemedlemmar vars drag liknar en befintlig sim med funktionen ”Lek med genetik”. En 2021-uppdatering lade till funktionen ”Välj saker att gilla och ogilla” för att ge dina simmar ännu mer personlighet.[9] Exempelvis om din sim ogillar färgen blå blir de inte glada i ett blått rum eller i blå kläder.

Sedan 2016 går det också att uttrycka olika könsidentiteter.[10] Du kan göra en sim med maskulin kroppsform som bär feminina kläder och vice versa. Sedan 2022 kan du också välja din sims sexualitet och om de är villiga att utforska den samt ge dina simmar kroppshår.[11] Det finns även val att anpassa din sims pronomen, tyvärr bara tillgängliga i den engelska utgåvan i dagsläget, men The Sims-teamet planerar att uppdatera andra språkversioner av spelet också.[12]

Ockulta simmar går också att skapa direkt i Skapa en sim-läget såsom rymdvarelser, vampyrer, sjöjungfrur, besvärjare och varvular sålänge man äger de paket där de introducerades. Katter och hundar finns också om du äger Katter & Hundar och i Hästranch kan du göra olika hästar.

Bygg och Köp[redigera | redigera wikitext]

Bygg- och Köplägena i The Sims 4 är lite annorlunda än de är i föregående spel då de numera ligger under samma meny. Denna meny använder du när du bygger din sims hem eller en allmän tomt, till exempel en park att besöka eller ett bibliotek. I byggläget hittar du alla funktioner för att bygga ett hus från olika höjder på husets väggar till källare och pooler med diverse antal färgval för att bygga dina simmars drömhus. Om man inte själv orkar bygga ett hus så finns det alltid redan byggda hus att snabbt flytta in i, men du kan också välja från en mängd förhandgjorda rum som går att bygga vart som helst. I Galleriet hittar du också färdiga hus och kan välja mellan att möblera själv eller låta möbleringen som finns vara kvar.

Många byggfunktioner har lagts till under åren och vissa funktioner följer med vissa paket.

I köpläget hittar du allt gällande inreding från möbler till lampor och elektronik. Vissa föremål är upplåsbara genom att spela spelet och genomföra diverse uppgifter som krävs. Vissa föremål ger bättre egenskaper än andra så håll ögonen på vilken säng som ger bäst sömn.

Världar[redigera | redigera wikitext]

I basspelet inkluderas tre världar, Willow Creek, Oasis Springs och Newcrest, en helt tom värld som lades till gratis i en senare speluppdatering. Tanken var att spelaren själv skulle fylla Newcrest med liv, bostäder och allmänna tomter. Utöver dessa tre finns det arton extra bostadsvärldar och tre resmåsvärldar i diverse expansionspaket och spelpaket. Dessa världar kommer med både befintligt byggda tomter men även tomma. Vissa världar har mindre antal tomter än andra.

Värld Typ Inspiration Paket
Willow Creek Bostadsvärld New Orleans Basspel
Oasis Springs Bostadsvärld Ökenstäder i sydvästra USA Basspel
Newcrest Bostadsvärld Moderna förorter och grannskap Basspel1
Granite Falls Resmålsvärld Skogar i staten Washington, USA Vildmarken
Magnolia Promenade Bostadsvärld New Orleans, till synes en del av Willow Creek Dags att jobba
Windenburg Bostadsvärld Medeltida Tyskland och Skandinavien, korsvirke-stil Trevligt tillsammans
San Myshuno Bostadsvärld Diverse storstäder, bl.a. San Francisco och New York Stadsliv
Forgotten Hollow Bostadsvärld Viktorianska England och Transsylvanien Vampyrer
Brindleton Bay Bostadsvärld Cape Cod i Massachusetts, USA Katter & Hundar
Selvadorada Resmålsvärld Jungler i Central- och Sydamerika Djungeläventyr
Del Sol Valley Bostadsvärld Los Angeles Kändisliv
StrangerVille Bostadsvärld Lantstäder i Nevada och Arizona StrangerVille
Sulani Bostadsvärld Hawaii och andra polynesiska öar Paradisö
Glimmerbrook Bostadsvärld Pacific Northwest-regionen i USA och Kanada Magins rike
Britechester Bostadsvärld Bl.a. Oxford-universitetet i Storbritannien Studentliv
Evergreen Harbor Bostadsvärld Pacific Northwest-regionen i USA och Kanada Eko-liv
Batuu Resmålsvärld Planeten med samma namn i Star Wars-universumet Star Wars: Resan till Batuu
Mt. Komorebi Bostadsvärld Japan Snöiga bergen
Hönsevad Bostadsvärld Cotswolds, brittiska landsbydgen Lantliv
Tartosa Bostadsvärld Städer vid Medelhavet, t.ex. Italien Mina bröllopshistorier
Moonwood Mill Bostadsvärld Pacific Northwest-regionen i USA och Kanada Varulvar
Copperdale Bostadsvärld Städer vid Klippiga Bergen High school-åren
San Sequoia Bostadsvärld San Francisco Bay Area Växa Tillsammans
Chestnut Ridge Bostadsvärld Ökendelarna av Nevada, Arizona och Utah Hästranch
Tomarang Bostadsvärld Sydostasien, t.ex. Indonesien och Thailand Hyresrätter

1inkluderas i basspelet sedan en uppdatering 11 juni 2018[13]

Utöver dessa världar finns även hemliga tomter som kräver vissa handlingar i spelen för att få tillgång till.

Nya spelfunktioner[redigera | redigera wikitext]

I The Sims 4 finns ett galleri där simmare kan lägga upp sin kreationer och dela med sig till andra. Man kan även ladda ner andras färdigställda rum, byggda tomter och skapade simmar.

Känslor spelar stor roll i The Sims 4 och kan påverkas av spelval, händelser och sociala interaktioner med andra simmar. Man kan få både positiva och negativa humörsvängningar.

Att göra flera saker samtidigt är också en ny funktion. Till exempel kan din sim både fiska och prata med en annan sim samtidigt.

Tillägg[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2015 har det lanserats tillägg till The Sims 4 i form av olika paket i fyra kategorier: expansionspaket, spelpaket, prylpaket och kit.

Expansionspaketen är de största av dessa. De är större tillägg till grundspelet där byggval, möbler, kläder, hår och tillägg i själva spelet tillkommer med ett överhängande tema. Tilläggen i dessa paket kan vara vad som helst från att följa med dina simmar till jobbet som i Dags att Jobba, till inkluderingen av hundar och katter och möjligheten att driva en veterinärklinik i expansionspaketet Hundar & Katter, till Årstider som introducerade de fyra årstiderna samt olika väder. Man får även nya personlighetsval i nya egenskaper, ambitioner och mycket mer. Expansionspaket kommer också med nya världar med undantaget Årstider.

Spelpaket är mindre än expansionspaket men större än prylpaket. De inkluderar nya spelfunktioner, liknande expansionspaket, dock i mindre mängd, och ett fåtal spelpaket inkluderar också nya städer.

I prylpaket tillkommer endast möbler, kläder, smink, hår och nya stylade looks och rum. Prylpaket inkluderar ibland nya spelfunktioner, som glassmaskiner och hemhjälp.

Expansionspaket
Namn Utgivningsdatum (PC) Utgivningsdatum (XBOX/PS4) Paketsammanfattning
Dags att jobba 1 april 2015 20 mars 2018 Bli en djärv läkare, en orädd kriminalare, en galen forskare eller starta en egen butik.
Trevligt tillsammans 10 december 2015 11 september 2018 Skapa och gå med i unika klubbar där du bestämmer reglerna och lev livet i den nya vackra världen.
Stadsliv 3 november 2016 14 november 2017 Ta med dina simmar till storstan och utforska allt den har att erbjuda.
Hundar & Katter 10 november 2017 31 juli 2018 Skapa olika hundar och katter som du stoppar in i dina simmars hem för att ändra deras liv för alltid, och sköt om kvarterets husdjur som en veterinär.
Årstider 22 juni 2018 13 november 2018 Lägg till vädet i simmarnas liv för att berätta nya historier, ha kul med årstidsaktiviteter och fira härliga helgdagar.
Kändisliv 16 november 2018 12 februari 2019 Upplev livet som kändis med dina simmar!
Paradisö 21 juni 2019 16 juli 2019 Fly undan vardagen och njut av en slappare livsstil!
Studentliv 15 november 2019 17 december 2019 Ta fram läxböckerna och visa lite studieglädje!
Eko-liv 5 juni 2020 5 juni 2020 Gör en insats och förvandla världen omkring dig.
Snöiga bergen 13 november 2020 13 november 2020 Utrusta dig för spännande snösporter, slappa i naturliga varma källor och designa ett Japan-inspirerat hem.
Lantliv 22 juli 2021 22 juli 2021 Njut av den pittoreska charmen i Lantliv, med djurvänner, hemodlade måltider och ett litet samhälle med god sammanhållning.
High school-åren 28 juli 2022 28 juli 2022 Lektionen har börjat! Var en bra (eller dålig) elev, delta i fritidsaktiviteter, utforska estetiken, starta trender, hitta din identitet och gör det mesta av tonårstiden.
Växa tillsammans 16 mars 2023 16 mars 2023 Stärk familjebanden, skaffa vänner eller fiender och upptäck simmarnas sannaste jag.
Hästranch 20 juli 2023 20 juli 2023 Jobba hårt och lek lika hårt med dina djurkompisar och rancharbetera på din egen mark.
Hyresrätter 7 december 2023 7 december 2023 Samla grannarna – bokstavligen – och upplev flerfamiljstomter som hyresgäst eller hyresvärd!
Spelpaket
Namn Utgivningsdatum (PC) Utgivningsdatum (XBOX/PS4) Paketsammanfattning
Vildmarken 13 januari 2015 4 december 2018 Bege dig djupt in i skogen och utforska det helt nya resmålet Granite Falls.
Spadag 14 juli 2015 18 april 2019 Skäm bort dina simmar med en dag i lyx och avslappning på spaet Perfekt Balans.
Äta ute 7 juni 2016 8 januari 2018 Äg en restaurant och låt simmarna gå ut och äta.
Vampyrer 24 januari 2017 14 november 2017 Förvandla dina simmar till kraftfulla vampyrer och lev för evigt på ett kusligt nytt resmål.
Föräldraliv 30 maj 2017 19 juni 2018 Utveckla dina simmars föräldrafärdighet och hjälp till att forma deras barn till vuxna simmar.
Djungeläventyr 27 februari 2018 4 december 2018 Ta med simmarna ut i vildmarken på ett mystiskt äventyr och upptäck en ny kultur!
StrangerVille 26 februari 2019 14 maj 2019 Starta din egen undersökning och lös mysteriet i en ökenstad som döljer en mörk hemlighet.
Magins rike 10 september 2019 15 october 2019 Utforska en övernaturlig värld och bemästra trolldomskonsten.
Star Wars: Resan till Batuu! 8 september 2020 8 september 2020 Berätta sin sims unika Star Wars™-historia när du utforskar den fjärran världen Batuu.
Styla Ditt Drömhus 1 juni 2021 1 juni 2021 Varje hem är fullt av oförverkligad potential och det är bara du som kan förvandla det från trist till ”javisst”.
Mina bröllopshistorier 23 februari 2022 23 februari 2022 Säg ”Ja” till ditt drömbröllop.
Varulvar 16 juni 2022 16 juni 2022 Yla natten lång! Dina simmar kommer att förvandlas, gå med i flockar och härja fritt i skenet från fullmånen.
Prylpaket
Namn Utgivningsdatum (PC) Utgivningsdatum (XBOX/PS4) Paketsammanfattning
Julhelg 16 december 2014 16 december 2014 Dekorera med festlig inredning och ge din sim ett helt nytt föremål med jultema.
Lyxigt & Festligt 19 maj 2015 5 december 2017 Ordna en lyxig fest och ge dina simmars liv lite mer stil.
Utomordentlig uteplats 16 juni 2015 17 november 2017 Lägg till spa-bad och skapa den perfekta uteplatsen till dina simmars hus.
Coola kök 11 augusti 2015 5 december 2017 Vispa ihop något kul med den nya glassmaskinen och gör om dina simmars kök.
Läskigt 29 september 2015 2 oktober 2018 Snida pumpor som dekoration till din sims kusliga fest och se vilka läskigheter du kan hitta på.
Filmkväll 12 januari 2016 19 februari 2019 Bjud över några vänner på en filmkväll och bara häng.
Romantisk trädgård 9 februari 2016 6 februari 2018 Bygg en grönskande viktoriansk trädgård och låt dina simmar upptäcka dess romantik och gåtfullhet.
Barnrum 28 juni 2016 19 juni 2018 Designa och anpassa barnrum som får fart på dina simmars fantasi.
Solig trädgård 19 juli 2016 22 maj 2018 Skapa en avspänd trädgårdsyta där dina simmar kan tagga ner och svalka sig.
Klassisk glamour 6 december 2016 14 november 2017 Skäm bort dina simmar med ett liv i glamour och ge dem en ny elegant look.
Bowling 29 mars 2017 13 mars 2019 Bygg en bowlinghall och ta med dina simmar på en kul kväll vid banorna.
Träning 20 juni 2017 12 mars 2019 Få simmarna att komma i form och omfamna en aktiv livsstil.
Småbarn 24 augusti 2017 22 maj 2018 Ge dina småbarn nya sätt att uttrycka sin personlighet, göra av med energi och skaffa vänner.
Tvättstuga 16 januari 2018 14 augusti 2018 Omge dina simmar med fräscha kläder medan de lever lantliv.
Första husdjuret 13 mars 2018 31 mars 2020 Ta med ett litet djur hem och visa att du älskar hundar och katter.
Moschino 13 augusti 2019 3 september 2019 Fira den senaste Moschino-kollektionen med plagg som inspirerats av The Sims, och inled en blixtrande frilanskarriär som modefotograf.
Smått och smart 21 januari 2020 4 februari 2020 Tänk stort, bygg litet. Skapa det lilla, mysiga hus som din sim drömmer om.
Skickligt stickat 28 juli 2020 28 juli 2020 Greppa garnet och stickorna! Simmarna kan tillverka sina egna kläder, leksaker och stickad heminredning.
Paranormalt 26 januari 2021 26 januari 2021 Tänd de levande ljusen och förbered ritualerna som blidkar dina nya kusliga rumskompisar.
Hemmakocksknäck 28 september 2023 28 september 2023 Utveckla dina kulinariska färdigheter med nya små hushållsapparater och tjäna pengar på matlagning.
Kristallkreationer 29 februari 2024 29 februari 24 Satsa på en ny färdighet där din sim kan samla material och skapa egna smycken att bära, ge bort eller sälja.

Kit[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2021 började det släppas olika kit som är ännu mindre än prylpaketen och innehåller enbart möbler eller kläder och i få undantag finns någon enkel spelfunktion som användandet av en dammsugare som i kitet Dammråttekit. Det har hittills släppts tjugosju kit.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] läs online, store.steampowered.com.[källa från Wikidata]
  2. ^ Electronic Arts (5 maj 2013). ”Maxis Unveils The Sims 4” (på engelska). Electronic Arts Inc.. https://www.ea.com/news/maxis-unveils-the-sims-4. Läst 20 december 2023. 
  3. ^ Electronic Arts (14 september 2022). ”Spela The Sims 4 kostnadsfritt från och med 18 oktober”. Electronic Arts Inc.. https://www.ea.com/sv-se/news/play-the-sims-4-for-free-beginning-october-18. Läst 20 december 2023. 
  4. ^ Electronic Arts (7 mars 2013). ”A SimCity Update…And Something For Your Trouble” (på engelska). Electronic Arts Inc.. https://www.ea.com/news/a-simcity-update-and-something-for-your-trouble. Läst 20 december 2023. 
  5. ^ ”The Sims 4” (på engelska). www.metacritic.com. https://www.metacritic.com/game/the-sims-4/. Läst 20 december 2023. 
  6. ^ Electronic Arts (14 mars 2023). ”Infants Now Available in The Sims 4” (på engelska). www.ea.com. https://www.ea.com/games/the-sims/the-sims-4/news/the-sims-4-infants-dev-diary. Läst 20 december 2023. 
  7. ^ ”The Sims™ 4 Nedladdningsbart innehåll - Officiell webbsajt”. https://www.thesims.com/sv_SE/store. Läst 26 juli 2017. 
  8. ^ Electronic Arts (18 oktober 2022). ”Allt som meddelades under Behind The Sims Summit”. Electronic Arts Inc.. https://www.ea.com/sv-se/news/everything-announced-during-the-behind-the-sims-summit. Läst 20 december 2023. 
  9. ^ ”May 27th, 2021 Patch Notes” (på engelska). The Sims Forums. 27 maj 2021. https://forums.thesims.com/en_US/discussion/990235/may-27th-2021-patch-notes. Läst 21 december 2023. 
  10. ^ ”June 2, 2016 Patch Notes” (på engelska). The Sims Forums. 2 juni 2016. https://forums.thesims.com/en_US/discussion/888722/june-2-2016-patch-notes. Läst 21 december 2023. 
  11. ^ ”High School Never Ends” (på engelska). The Sims Forums. 25 juli 2022. https://forums.thesims.com/en_US/discussion/1001743/high-school-never-ends. Läst 21 december 2023. 
  12. ^ Electronic Arts (24 maj 2022). ”Nu finns anpassningsbara pronomen i The Sims™ 4”. Electronic Arts Inc.. https://www.ea.com/sv-se/news/customizable-pronouns-dev-diary. Läst 21 december 2023. 
  13. ^ Electronic Arts (9 juni 2015). ”How Maxis Added Newcrest to The Sims 4” (på engelska). Electronic Arts Inc.. https://www.ea.com/news/how-maxis-added-newcrest-to-the-sims-4. Läst 21 december 2023. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]