Therese Svanström

Från Wikipedia
Therese Svanström
Född1 februari 1973 (51 år)
Medborgare iSverige
SysselsättningFackföreningsperson
Redigera Wikidata

Anna Therese Svanström, född 1 februari 1973, är en svensk fackföreningsledare, som från 2019 är ordförande i Tjänstemännens centralorganisation (TCO).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Therese Svanström kommer från byn Vad i södra Dalarna.[1] Hon har avlagt filosofie kandidatexamen i statsvetenskap genom studier vid Örebro universitet och Lunds universitet.

Svanström startade sin yrkesbana som kongressvald förbundssekreterare för Socialdemokratiska studentförbundet.

Hon har under många år arbetat som pressansvarig, stabschef, biträdande kanslichef och kanslichef på fackförbundet Vision (tidigare SKTF).

Svanström har också varit politiskt sakkunnig i Regeringskansliet 2001–2006 vid både social- och arbetsmarknadsdepartementet. 2014-18 var hon statssekreterareSocialdepartementet med ansvar för socialförsäkringsområdet.

Därefter var Svanström kanslichef på Sveriges största fackförbund Unionen, ett av TCOs medlemsförbund. Hon efterträdde Eva Nordmark som TCO_s ordförande efter val på en extra kongress den 9 december 2019[2][3]

Svanström är utöver uppdraget som TCO:s ordförande en del av den internationella fackföreningsrörelsen som ordförande för Nordens Fackliga Samorganisation (NFS) och ledamot av Europeiska fackliga samorganisationen (EFS) i dess styr- och verkställande kommittéer. Utöver det är hon vice ordförande i Folksam Saks styrelse, ledamot av Nya Kompisbyråns advisory board och ordförande i Stiftelsen Mediestudier.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]