Thespis (skådespelare)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Thespis.

Thespis, som levde under 500-talet f.Kr., hävdas vara den första person som uppträdde på scen som skådespelare i en teaterpjäs, fastän verkligheten troligen är mer komplicerad. I andra källor sägs han ha infört den första skådespelaren förutom kören i den grekiska teatern.[1]

Enligt Aristoteles, som skrev två hundra år senare, var Thespis en dityrambsångare. Thespis ska ha infört en ny stil, där en sångare eller skådespelare framförde enskilda personers ord i historierna, och där rollfigurerna särskildes med hjälp av olika masker.

Denna nya stil kallades tragedi, och Thespis var dess populäraste företrädare.

Det hävdas ibland att Thespis uppfann skådespeleriet i västvärlden, men det är mycket troligt att skådespeleri hade funnits i tusentals år redan, som antyds i vissa grottmålningar. Thespis är dock den förste kände skådespelaren som framförde skrivna pjäser, till skillnad från improviserade eller muntligt traderade pjäser. Han kan på så sätt ha spelat en betydelsefull roll med att förändra sättet att berätta historier och att uppfinna teaterkonsten som vi känner den idag.

Det måste dock betonas att det finns lite konkret information om Thespis och ursprunget till den grekiska teaterkonsten, och alla beskrivningar kan mycket väl vara mer legend än verklighet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ jämför "Theatre of the Greeks" av P.W. Buckham, refererad i engelskspråkiga Wikipedia

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Buckham, Philip Wentworth, "Theatre of the Greeks", 1827.
  • Gaster, Theodor, H., "Thespis: Ritual, Myth, and Drama in the Ancient Near East", Henry Schuman Publishing, New York, 1950. ISBN 0-87752-188-3.