Thirty Meter Telescope

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
TMT (Thirty Meter Telescope)

Thirty Meter Telescope (TMT) är ett förslag till astronomiskt observatorium med ett extremt stort teleskop (ELT) som blev en källa till kontrovers på grund av sin planerade placering på Mauna Kea i den amerikanska delstaten Hawaii.[1][2] Konstruktionen av TMT på land som är helig för hawaiiansk kultur och religion blev en internationell nyhet efter oktober 2014, då byggandet tillfälligt upphörde frivilligt på grund av protester. När byggandet av teleskopet skulle återupptas den 2 april och senare den 24 juni 2015, blockerades det av ytterligare protester varje gång. "The Board of Land and Natural Resources" godkände TMT-projektet, men Hawaiis högsta domstol ogiltigförklarade bygglovstillstånden i december 2015. Roque de los Muchachos observatoriet, La Palma, Kanarieöarna, Spanien är alternativet om byggandet inte kan gå vidare på Hawaii. TMT skulle byggas på det sista området på Mauna Kea, efter att det är byggt kommer inga fler teleskop att byggas på Mauna Kea.

Forskare har funderat på ELTs (extremely large telescope) sedan mitten av 1980-talet. År 2000 ansåg astronomer möjligheten av ett teleskop med en ljussamlande spegel som är större än 20 meter i diameter. Tekniken att bygga en spegel större än 8,4 meter existerar inte; I stället bedömde forskare att använda antingen små segment som skapar en stor spegel eller en gruppering av större 8 meter speglar som fungerar som en enhet. USA: s nationella vetenskapsakademi rekommenderade ett 30-meters teleskop som fokus för amerikanska intressen och försökte få den byggd inom tio år. Forskare vid University of California och Caltech började utveckla en design som så småningom skulle bli TMT, bestående av 492 segmenterade speglar med nio gånger kraften i Keckteleskopet. På grund av sin enorma ljusuppsamlingsförmåga och de optimala observationsförhållanden som finns på Mauna Kea, skulle TMT göra det möjligt för astronomer att bedriva forskning som inte kan genomföras med nuvarande instrument. TMT är konstruerad för observationer med nära ultraviolett till mitt infraröd (0,31 till 28 μm våglängder), med adaptiv optik som hjälper till att korrigera bildoskärpa. TMT kommer att vara det högst belägna av alla föreslagna ELT. Teleskopet har statligt stöd från flera nationer: Kina, Japan, Kanada och Indien.

Den 29 mars 2017 slöts ett avtal mellan TMT och IAC (Instituto de Astrofisica de Canarias) om att alternativt placera teleskopet på La Palma, Kanarieöarna.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Thirty Meter Telescope, 20 augusti 2017.
  1. ^ ”About TMT | Thirty Meter Telescope” (på en). www.tmt.org. Arkiverad från originalet den 8 augusti 2011. https://web.archive.org/web/20110808172454/http://www.tmt.org/about-tmt. Läst 20 augusti 2017. 
  2. ^ The Globe and Mail (9 april 2015). ”The Thirty Meter Telescope project could change our understanding of the universe”. https://www.youtube.com/watch?v=nynfeE4TFtE. Läst 20 augusti 2017. 
  3. ^ ”TMT International Observatory and Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC) Sign Agreement on Hosting the Thirty Meter Telescope in La Palma, Spain” (på en). www.tmt.org. Arkiverad från originalet den 11 februari 2018. https://web.archive.org/web/20180211143245/http://old.tmt.org/news-center/tmt-international-observatory-and-instituto-de-astrofisica-de-canarias-iac-sign-agreemen. Läst 20 augusti 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]