Thomas Becket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sankt Thomas Becket
Sankt Thomas Becket
Mordet på Thomas Becket
illumination från medeltida handskrift
Biskop, Martyr
Född21 december 1118
Cheapside, London
Död29 december 1170
Canterbury, Kent
Vördas inomRomersk-katolska kyrkan
Helgonförklarad21 februari 1173, Segni av
Alexander III
Helgondag29 december
AttributSvärd
Skyddshelgon förprästerskapet; Exeter College, Oxford; Portsmouth, England
Den plats i Canterburykatedralen där Thomas Becket mördades 1170

Thomas Becket, eller Thomas à Becket, född 21 december 1118 i Cheapside, London, död 29 december 1170 i katedralen i Canterbury, Kent (mördad), var en engelsk kyrkoman och ärkebiskop av Canterbury 1162-1170. Han vördas som helgon inom romersk-katolska kyrkan med festdag 29 december (kanoniserad 1173).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Becket hade en lång och komplicerad relation till kungen av England, Henrik II, som slutligen ledde till Beckets död. Becket vägrade att underkasta sig kungamakten, då inget stod över kyrkan i hans ögon, något som Henrik II inte kunde tolerera. Efter ett flertal misslyckade försök till försoning, tog slutligen fyra av kungens män, Reginald Fitzurse, William de Tracy, Hugh de Morville och Richard le Bret, saken i egna händer och begav sig till Canterburykatedralen, där de högg ihjäl Thomas.

Den kung, Henrik II, som annars skulle ha blivit känd för sina välgärningar, införandet av en enhetlig lagstiftning och omstruktureringar av landet efter den katastrofale kung Stefan, blev sedermera mest känd för sin inblandning i just detta mord.

Nyheten om mordet på ärkebiskopen spreds snabbt över Europa och Thomas helgonförklarades tre år senare. I Lyngsjö kyrka i Skåne finns en dopfunt med en avbildning av mordet, vilken tillverkades några år efter mordet. Canterburykatedralen blev ett viktigt mål för pilgrimsfärder, eftersom Thomas kvarlevor ansågs ha helande kraft.

Efter det att Henrik VIII brutit med påven och gjort sig själv till överhuvud för engelska kyrkan, såg han till att Thomas kista togs bort och att kvarlevorna brändes.

Kulturella referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Mordet på Thomas skildras i filmen Becket från 1964 efter en pjäs med samma namn av Jean Anouilh (1959). Filmen regisserades av Peter Glenville och hade Richard Burton i rollen som Becket och Peter O'Toole som kung Henrik.
  • Även T.S. Eliot har skrivit ett berömt drama på samma tema, Murder in the Cathedral (1935), också den filmatiserad (1952).
  • I Ken Folletts historiska roman Svärdet och spiran, som mestadels handlar om byggandet av en katedral i gotisk stil, skildrar även kampen mellan kyrkan, herrskapet, och monarkin, som kulminerar i mordet på Becket av Henriks män.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Farmer, David Hugh, The Oxford Dictionary of Saints. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press 1992. ISBN 0-19-283069-4
  • The Book of Saints: A Dictionary of Servants of God. 6th ed. London: Cassell 1994. ISBN 0-304-34357-9
  • Nationalencyklopedin. Bra Böcker. 1989. sid. 354. ISBN 91-7024-621-1 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]