Thomas Gainsborough

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Thomas Gainsborough
Thomas Gainsborough by Thomas Gainsborough.jpg
Född1727
Sudbury, Suffolk
Död2 augusti 1788
London
BegravningsplatsSt Anne's Church
NationalitetKungariket Storbritannien Storbritannien
Konstnärskap
FältMåleri
VerkPorträtt och Landskap
UtbildningSudbury Grammar School
Redigera Wikidata
Mr och Mrs Andrews, cirka 1750.

Thomas Gainsborough, döpt 14 maj 1727 (troligen född denna dag eller dagarna före) i Sudbury, Suffolk, död 2 augusti 1788 i London, var en brittisk målare.

Gainsborough begav sig 1742 till London för konststudier men slog sig efter några år ned i Ipswich som utövande konstnär. 1760 bosatte han sig i Bath. Här utvecklade sig hans begåvning till sin fulla mognad, och hans rykte som den brittiska överklassens främste porträttmålare växte snabbt. Han gifte sig också med Margaret Burr, illegitim dotter till Henry Scudamore, 3:e hertig av Beaufort .

Han vann även hovets uppskattning, och målade flera gånger den kungliga familjen, och blev 1768 medlem av den nybildade konstakademin. Då Gainsbourugh 1774 bosatte sig i London hade han i flera år låtit sända sina arbeten till akademins utställningar.[1]

Gainsborough räknas till en av de främsta porträtt- och landskapsmålarna. Hans målningar är ofta stilla och melankoliska och har ett milt ljus som uppvisar en tydlig influens från det holländska landskapsmåleriet på 1600-talet samt från 1700-talets franska rokokomåleri med företrädare som bland andra Antoine Watteau.

Senare kom Gainsborough att påverkas av Bartolomé Esteban Murillo. Till en början utför han idylliska herdescener och landskap. Därefter ägnar han sig mer och mer åt porträttmåleri och utvecklar en ny motivtyp: landskapsporträttet, till exempel i Mr och Mrs Andrews.

Hertiginnan av Beaufort[redigera | redigera wikitext]

Porträtt av dam i blått

Målningen Hertiginnan av Beaufort (även kallad Porträtt av dam i blått) är ett exempel på eleganta kvinnoporträtt, vilka intar en särskild plats i målarens oeuvre. I dem tar han avstånd från den förhärskande pretentiösa konstgjordheten. Detta motsvarar helt tidens uppfattning, att skönhet och behag inte kan skiljas från naturen och det naturliga. Denna dam är till exempel inte insnörd i någon trång korsett, och hennes leende är varken tillgjort eller kokett.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk uppslagsbok, Malmö 1932

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]