Thomas Midgley Jr.

Från Wikipedia
Thomas Midgley Jr.
Född18 maj 1889[1][2]
Beaver Falls, USA
Död2 november 1944[1][2] (55 år)
Worthington, USA
Medborgare iUSA
Utbildad vidCornell University,
Betts Academy
SysselsättningKemist, uppfinnare, ingenjör
Befattning
Vicepresident, Ethyl Corporation (1921–1944)
Ordförande, American Chemical Society[3]
ArbetsgivareGeneral Motors
Ethyl Corporation
United States Bureau of Mines
NCR Corporation
Delco Electronics
Utmärkelser
William H. Nichols Medal Award (1923)[4]
Edward Longstreth Medal (1925)
Hedersdoktor (1936)
Perkinmedaljen (1937)[5]
Priestleymedaljen (1941)[6]
Willard Gibbs-priset (1942)[7]
Hedersdoktor vid Ohio State University (1944)
National Inventors Hall of Fame (2003)
William H. Nichols Medal Award
Redigera Wikidata

Thomas Midgley Jr, född den 18 maj 1889 i Beaver Falls, Pennsylvania, död den 2 november 1944 i Worthington, Ohio, var en amerikansk kemist och uppfinnare. Midgley kan sägas ha varit förföljd av otur – han gjorde två viktiga uppfinningar, som idag dock ses som miljöproblem, och en tredje uppfinning tog hans eget liv.

Tetraetylbly mot motorknackningar[redigera | redigera wikitext]

Midgley avlade examen i maskinteknik vid Cornell University 1911.[8] När han arbetade vid Dayton Engineering Company kom han att intressera sig för problemet med att förhindra knackningar i förbränningsmotorer, alltså att bränslet antänds för tidigt.[9] Midgley hade teorin att ett rött färgämne skulle få bränslet att absorbera värme jämnare och därför förhindra knackning. Han prövade med jod som mycket riktigt minskade knackningstendensen. Men eftersom den färglösa etyljodiden fungerade lika bra kunde det inte bero på färgen i sig.

Midgley förstod att han måste läsa kemi och ägnade flera år åt självstudier i ämnet. 1921 upptäckte han så tetraetylbly, som fortfarande är det bästa kända antiknackmedlet. Miljöproblemen gör ändå att vi numer i allt högre grad försöker använda oblyad bensin med andra typer av oktantalshöjande tillsatser.

I samband med att han utvecklade en metod att förhindra blyavlagringar i motorn, fann han även en teknik att utvinna grundämnet brom ur havsvatten, en metod som alltjämt är den viktigaste för utvinning av brom i stor skala.

Freon till kylskåp[redigera | redigera wikitext]

I slutet av 1920-talet var det dags för Midgleys nästa epokgörande uppfinning. Kylskåp för hemmabruk hade börjat dyka upp på marknaden, men de dittills vanligaste kylmedierna ammoniak, metylklorid och svaveldioxid, var alla giftiga. Vad som behövdes var en ogiftig, ej brandfarlig gas som lätt blev flytande när den utsattes för övertryck. 1928 syntetiserade Midgley difluorklormetan (freon).[8] Vid en presentation för en kemistsammankomst demonstrerade han själv gasens ofarlighet genom att dra in ett djupt andetag av den och låta den sippra ut över ett tänt stearinljus, som därvid slocknade. Freon blev snart allmänt använt som kylbärare i kylskåp, frysar och luftkonditioneringsanläggningar. Senare fick det betydelse som drivgas i sprayburkar. Men också freon har visat sig vara en stor miljöbov, som löser upp det ozonskikt högt upp i atmosfären som skyddar oss från solens ultravioletta ljus.

Dödsolycka[redigera | redigera wikitext]

Midgley fick själv aldrig uppleva den ändrade synen på hans uppfinningar.[10] 1940 drabbades han av polio och förlamades. Han konstruerade då ett slags sele med hissanordningar för att själv kunna ta sig ur sängen. I november 1944 råkade han strypa sig själv till döds i selen.[9]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] SNAC, Thomas Midgley, Jr., läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Encyclopædia Britannica, Thomas Midgley, Jr., läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ läs online, www.acs.org .[källa från Wikidata]
  4. ^ läs online, www.newyorkacs.org .[källa från Wikidata]
  5. ^ läs online, sci-america.org .[källa från Wikidata]
  6. ^ Priestley Medal, American Chemical Society, läs onlineläs online.[källa från Wikidata]
  7. ^ läs online, chicagoacs.org .[källa från Wikidata]
  8. ^ [a b] ”Thomas Midgley, Jr. | American chemical engineer” (på engelska). Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/biography/Thomas-Midgley-Jr. Läst 10 mars 2017. 
  9. ^ [a b] ”7 inventors killed by their inventions” (på engelska). MNN - Mother Nature Network. http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/photos/7-inventors-killed-by-their-inventions/thomas-midgley-jr. Läst 10 mars 2017. 
  10. ^ ”The Worst Inventor In History”. KnowledgeNuts. Arkiverad från originalet den 12 mars 2017. https://web.archive.org/web/20170312045329/http://knowledgenuts.com/2013/10/03/the-worst-inventor-in-history/. Läst 10 mars 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]