Thriller – en grym film

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Thriller - en grym film)
Hoppa till: navigering, sök
Thriller – en grym film
(Thriller - en grym film)
Genre Action, thriller
Regissör Bo Arne Vibenius
Producent Bo Arne Vibenius
Manus Bo Arne Vibenius
Skådespelare Christina Lindberg
Heinz Hopf
Despina Tomazani
Per-Axel Arosenius
Solveig Andersson
Originalmusik Ralph Lundsten
Produktionsbolag BAV Film AB
Premiär 1973
Speltid 82 minuter censurerad
108 minuter ocensurerad[1]
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb SFDb

Thriller – en grym film är en svensk rape & revengefilm från 1973. Premiärvisningen skedde på filmfestivalen i Cannes i maj 1973. Sin svenska premiär fick filmen dock inte förrän 30 oktober 1974.

Filmen är en av de titlar som tas upp i boken Tusen svenska klassiker (2009).[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Thriller - en grym film handlar om Madeleine som blir våldtagen som sjuåring, detta chockar henne så svårt att hon blir stum. När hon som 19-åring möter hallicken Tony så får hon åter uppleva hemska våldtäkter. Tony påtvingar Madeleine ett heroinberoende och för att hon ska kunna stilla sitt behov tvingas hon prostituera sig och möta de mest vidriga män för att låta sig bli utnyttjad och våldtagen. De pengar hon tjänar lägger hon på karatekurser som hon tar i hemlighet. Hon lär sig även avancerad bilkörning och prickskytte för att kunna ta hämnd på de som utnyttjat henne.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen innehåller grova sex- och våldsskildringar och blev hårt censurerad[3], den har sedermera uppnått kultstatus. Man marknadsförde filmen som den första film som någonsin blivit totalförbjuden av censuren i Sverige, ett påstående som emellertid var felaktigt. Den första film som totalförbjöds av censuren var Trädgårdsmästaren från 1912.[4] Filmen gavs en X-rating i USA i originalversion, en klassificering vars filmer inte visas på normala biografer, utan endast på porrbiografer. En kraftigt klippt version godkändes för 15-årsgräns i Sverige och R-rating (17-årsgräns) i USA.

Quentin Tarantino har berättat att den här filmen var en av de stora inspirationskällorna till Kill Bill, speciellt för rollfiguren Elle Driver.

Filmen finns utgiven på DVD trots att regissören Bo Arne Vibenius försökte få den stoppad genom att stämma utgivaren Synapse Films, som han hävdade saknade rättigheterna till filmen. Han förlorade dock och filmen finns nu utgiven i minst två DVD-utgåvor, däribland den helt oklippta versionen.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=4936&ref=%2ftemplates%2fSwedishFilmSearchResult.aspx%3fid%3d1225%26epslanguage%3dsv%26searchword%3dThriller+-+En+grym+film%26type%3dMovieTitle%26match%3dBegin%26page%3d1%26prom%3dFalse
  2. ^ Gradvall et al 2009, #415
  3. ^ Svenska Filminstitutet. ”Thriller - a cruel picture (1974): censur”. http://www.sfi.se/sv/svensk-film/Filmdatabasen/?itemid=4936&type=MOVIE&iv=Censorship. Läst 15 oktober 2009. 
  4. ^ Svensk Filmdatabas. ”Trädgårdsmästaren”. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=3288&type=MOVIE&iv=Comments. Läst 1 mars 2010. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]