Tabellen nedan visar kommunsammanslagningarna till nuvarande Tidaholms kommun från 1863 och framåt. De mörkgråa landskommunerna var de delar av storkommunerna som gick till andra kommuner än Falköping i slutändan. Notera Smula och Åsarp som var delade på härader och län.
Blasonering: En sköld av silver, däruti ett blått eldsprutande berg, häröver en blå chef med en uggla mellan tvenne kugghjul, allt av silver.
Vapnet utarbetades för stadenTidaholm på 1910-talet. Det eldsprutande berget symboliserar tändsticksfabriken Vulcan, kugghjulen syftar på industri och ugglan är hämtad ur släkten von Essens vapen. Efter kommunbildningen övertogs vapnet oförändrat av den nya enheten och registrerades hos PRV1974.
Idag använder kommunen för det mesta en logotyp, föreställande i grönt fält Kungslena kyrka, Basarlängan och ån Tidan. Trots detta så är kommunvapnet fortfarande aktivt, fast bara på kommunskyltarna och i offentliga handlingar så som sammanträdesprotokoll[7].
I nord-sydlig riktning genomkorsas kommunen av riksväg 26 och från sydväst mot nordöst av länsväg 193 medan riksväg 47 sträcker sig genom kommunen sydvästra hörn.
^ [ab] Folkmängd i riket, län och kommuner 30 september 2023 och befolkningsförändringar 1 juli - 30 september 2023, Statistiska centralbyrån, 10 november 2023, läs online.[källa från Wikidata]
^ [abcd] Land- och vattenareal per den 1 januari efter region och arealtyp. År 2012–2019, Statistiska centralbyrån, 21 februari 2019, läs online.[källa från Wikidata]