Tidmaskinen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tidmaskinen
Författare H. G. Wells
Originaltitel The Time Machine
Originalspråk Engelska
Översättare Kjell Ekström och Sam J. Lundvall
Genre Science fiction
Förlag Delta förlag
Utgivningsår 1895
Utgiven på
svenska
1952
ISBN (inbunden) ISBN 91-7228-117-0

Tidmaskinen (The Time Machine) är en science fiction-roman från 1895 av H. G. Wells.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En brittisk vetenskapsman har kring år 1900 uppfunnit en tidsmaskin. Vetenskapsmannen använder sin maskin till att resa tusentals år framåt i tiden med. Han kom till en tid då jorden befolkades av morlocker, en slags underjordiska apmänniskor, och eloaner, som var vackra, späda framtidsmänniskor. Vetenskapsmannen försöker komma på hemligheten med detta samhälle, och vad som hänt med mänskligheten.

Publiceringshistoria[redigera | redigera wikitext]

Den första, ganska svaga, versionen publicerades 1888 i en skoltidning, Science Schools Journal, som Wells då redigerade. Den hette då The Chronic Argonauts. Fram till 1894 skrev han om den minst sex gånger. Den slutgiltiga versionen utgavs i bokform året 1895 under titeln The Time Machine. En komplett svensk översättning publicerades 1976 av Delta förlag. En översättning hade tidigare publicerats 1952.

Filmatiseringar och fristående uppföljare[redigera | redigera wikitext]

En uppföljare med den engelska titeln The Time Ships utgavs år 1995, skriven av författaren Stephen Baxter. Boken har filmatiserats två gånger som Tidsmaskinen (1960) och The Time Machine (2002).

Se även[redigera | redigera wikitext]