Tigranakert (Nagorno-Karabach)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För olika betydelser av Tigranakert, se Tigranakert
Tigranakert
Stad
Del av stadsmuren
Del av stadsmuren
Grundad Ett av de två sista århundradena före Kristus
Kungariket Armenien

Tigranakert (armeniska: Արցախի Տիգրանակերտ, Arts'akhi Tigranakert) var en ort i Kungariket Armenien, som grundades av kung Tigran I eller Tigran II under något av de sista två århundradena före Kristus. Den låg i östra delen av kungariket Armeniens kärnområde Större Armenien. Staden var en av fyra städer i antiken som bar namnet Tigranakert.

Tigranakert är numera ruinstad i Nagorno-Karabach, de jure i Azerbajdzjan, de facto i Republiken Artsakh. Den täcker en yta på ungefär 50 hektar och ligger fyra kilometer söder om floden Khachenaget i provinsen Martakert/Aghdara, de jure i Azerbajdzjan, de facto i Nagorno-Karabach.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tigranakert finns först omnämnt i skrift under 600-talet och då som två städer med samma namn i provinsen Utik. Det anses att den första staden av dessa grundades 120-80 före Kristus under antingen kung Tigris I eller under hans son kung Tigris II. Ruinerna av den andra staden Tigranakert har ännu inte påträffats, men staden tros ha legat i den autonoma republiken Nachitjevan i Azerbajdzjan.

Arkeologiska utgrävningar[redigera | redigera wikitext]

År 2005 påbörjades arkeologiska utgrävningar av Tigranakert. Arkeologerna har bland annat grävt ut två av stadens viktigaste murar och också torn i hellenistisk stil samt en armenisk basilika, vilken härrör från mellan 400-talet och 600-talet.

Ett arkeologiskt museum invigdes 2010 i det närbelägna Slottet Shahbulag, nära den tidigare staden Aghdam.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]