Tigresa del Oriente

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tigresa del Oriente

Judith Bustos, född 1945 i Iquitos, Peru, mer känd under artistnamnet La Tigresa del Oriente, är en peruansk sångare, frisör och sminkör.

Tigresa del Orientes musikvideor inspelade i peruanska delarna av Amazonas har blivit ett internetfenomen i Latinamerika, (videon till hennes singel "Nuevo Amanecer" [1] passerade 10 miljoner träffar på Youtube 2009). Efter "genombrottet" på nätet har Bustos kommit att medverka och omskrivas i etablerade medier i Latinamerika och i synnerhet Peru.[2]

La Tigresa är känd för sin leoparddräkt, smink och utseende, och för koreografierna som genomförs av hennes danstrupp omfattande tre kvinnor och en man.

I april 2010 publicerade Tigresa del Oriente en hyllningssång till Israel "En tus Tierras bailare", (I ditt land kommer jag dansa), med de två kitch-stjärnorna Delfin Quishpe och Wendy Sulca. Låten fick snabbt uppmärksamhet i latinamerikansk media och hade på mindre än en månad mer än en miljon träffar och omdebatterats i en rad tv-program och tidningar.[3] Låten har senare kallats "Youtubes We Are The World" av Calle 13 sångaren Residente.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.youtube.com/watch?v=f5UcgTuvCmU Musikvideon till låten "Nuevo Amanecer"
  2. ^ http://www.youtube.com/watch?v=kCGgrwbKe-w Intervju med programledaren Jaime Bayly i programmet El Francotirador
  3. ^ ”Diario El Tiempo, Ecuador”. Arkiverad från originalet den 3 maj 2010. https://web.archive.org/web/20100503011323/http://www.eltiempo.com.ec/noticias-cuenca/39702-contina-a-el-a-xito-de-delfa-n-quishpe. Läst 21 maj 2010. 
  4. ^ Diario El comercio, Peru

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]