Till Österland vill jag fara

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Till Österland vill jag fara
Originalspråksvenska
Kompositörtroligen Anders Flöija
UrsprungslandSverige
G-clef.svg Hitta fler artiklar i
Musikportalen
Ljudfil(er)

Sveriges Radios folkmusikinspelningar 1958, "Ålandsresan".
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Till Österland vill jag fara är en svensk andlig visa från mitten av 1700-talet troligen skriven av sjömannen Anders Flöija, numera ofta framförd som serenad.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

De första stroferna är hämtade från en holländsk medeltida förlaga "Naar Oostland Willen Wij Rijden", och övriga strofer är en parafrasHöga visan. Texten är känd genom flera skillingtryck från 1700-talet, det äldsta från 1768. Den allmänt kända melodin går tillbaka på psalm 312 i 1695 års psalmbok, På dig o Herre käre. Visan trycktes första gången i Jacob Niclas Ahlströms "300 nordiska folkvisor" 1865. Därefter har den förekommit i flera sångböcker. Begreppet Österland syftar här på det Heliga landet.

Sången kan även i vissa sammanhang uppfattas som en hyllning till Finland; där lever ännu det medeltida begreppet "Österland" kvar.

Viktor Rydberg har använt motivet i sin roman Vapensmeden.[1]

Inspelningar[redigera | redigera wikitext]

Den 7 augusti 1899 sjöng Bergströms terzett in sången på skiva tillsammans med fyra andra sånger, vilket är en av de första skivinspelningarna gjorda av svenska artister.[2]

En variant av visan framförs av poliskonstaplarna Kling & Klang i tv-serien om Pippi Långstrump från 1969. Då med texten Till fjärran land ska du fara.[3]

Körarrangemang[redigera | redigera wikitext]

(publiceringsår inom parentes)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]