Tillberga kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tillberga kyrka
Kyrka
Tillberga kyrka
Tillberga kyrka
Land Sverige Sverige
Län Västmanlands län
Ort Tillberga kyrkby
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Västerås stift
Församling Tillberga församling
Koordinater 59°41′52.6″N 16°37′53.6″Ö / 59.697944°N 16.631556°Ö / 59.697944; 16.631556
Invigd 1740
Bebyggelse-
registret
21300000021082
Webbplats: Tillberga församling

Tillberga kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Tillberga församling i Västerås stift. Kyrkan ligger mitt i Tillberga kyrkby cirka en kilometer norr om samhället Tillberga.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan har en stomme av sten och tegel och består av ett rektangulärt långhus med smalare, runt korutsprång i öster och ett kyrktorn i väster. Vid kyrkans nordöstra sida finns en vidbyggd sakristia. Ytterväggarna är putsade och genombryts av rundbågiga fönster. Långhuset täcks av ett plåtklätt sadeltak, medan tornet har en öppen fyrkantig lanternin. Kyrkans ingång finns i väster och går genom tornets bottenvåning.

Tillkomst och återuppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Ursprungliga kyrkan uppfördes troligen på 1300-talet och delar av denna kan ingå i nuvarande kyrkobyggnad. I maj 1612 förstördes kyrkans tak och klockstapel av en brand, då även murarna blev hårt åtgångna av elden. Återuppbyggnaden påbörjades tämligen omgående, och drygt tio år efter branden verkar kyrkan ha varit fullt användbar igen. 1627 dekorerades kyrkorummets valv och väggar med muralmålningar. Efter många års förfall följde på 1730-talet en ny period av reparationer. 1733 byggdes en ny klockstapel, och under de följande åren insattes nya fönster i koret och på sydsidan. Murarna lagades och stabiliserades med dragjärn samt rappades och vitlimmades. Tornportalen försågs med nya dörrar. Efter avslutat arbete återinvigdes kyrkan 1740. Kyrkans utseende efter ombyggnaden framgår av en teckning av Olof Grau. Framträdande drag var de stora fönstren samt tornets klockvåning av trä.

Ombyggnader på 1800-talet och senare[redigera | redigera wikitext]

1815 inleddes tornets ombyggnad då tornspiran sågades ned. 1819 revs tornets klockvåning och året därpå påbörjades den ombyggnad som gav tornets dess nuvarande utseende. Arbetet utfördes av bygg- och murmästaren Olof Sjöström i Torsåkers socken[förtydliga] efter ritningar av arkitekt Per Axel Nyström. Kyrkan fick sin nuvarande planform 1882 i och med att korabsiden byggdes. Samtidigt förstorades fönsteröppningarna och kyrkorummets tunnvalv ersattes med nuvarande tredingstak. 1800-talets ombyggnader gav kyrkan dess nuvarande nyklassicistiska exteriör. Åren 1953-1954 genomfördes en omfattande restaurering efter program av arkitekt Einar Lundberg. Norr om kyrkan lades dränering. Under hela kyrkan göts nya undergolv av betong. Kyrkorummets golv belades med kalksten, medan sakristians golv belades med tegel.

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Kyrkorummet täcks av ett tredingstak av trä, klätt med lackad panel som tillkom vid restaureringen 1954. Sakristian täcks av ett lågt stjärnvalv och vapenhuset av ett högt stjärnvalv. Glasmålningarna i de tre korfönstren är komponerade av konstnären Gunnar Torhamn och tillkom 1954. Nuvarande sluten bänkinredning är från 1954 och ersatte då en tidigare öppen bänkinredning från 1882.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Omgivning[redigera | redigera wikitext]

  • Kyrkogården omgärdas av en bogårdsmur byggd av vald och kluven sten. Ingångar finns i norra-, östra- och västra murpartierna som har varsin stiglucka. Alla stigluckor är vitrappade med toppiga spåntak.
  • En kilometer åt norr finns en före detta prästgård.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]