Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tillgänglighet är ett begrepp som används för att beskriva hur pass väl en verksamhet, plats eller lokal fungerar för människor med funktionsnedsättning. Detta innefattar lokalers fysiska beskaffenhet, tillgången till information och ett bra bemötande.

Tillgänglighet på webben betecknar hur väl en webbplats fungerar för personer med funktionsnedsättning. Exempelvis använder personer med lässvårigheter, grava synskador eller som är blinda textbrowsers med uppläsningsfunktion. För att dessa ska kunna ta del av en bild måste den ha en beskrivande text, en så kallad ALT-text.

Tillgänglighet på nätet beskrivs i det så kallade WAI (Web Accessibility Initiative) som sammanställts av W3C (World Wide Web Consortium). I Sverige har WAI:s riktlinjer tolkats av Verva i Vägledningen för 24-timmarswebben. Denna reglerar hur statliga myndigheter ska arbeta med tillgänglighet och fungerar också om rekommendation för hur alla offentliga webbplatser ska se ut och fungera. Vägledningen har ersatts av webbriktlinjer för offentliga sektorn framtagna av e-delegationen. Den första principen för riktlinjerna hänvisar till W3C (World Wide Web Consortium) standard för tillgängligt innehåll nivå AA.

Marschen för tillgänglighet är en organisation som verkar för att otillgänglighet ska klassas som diskriminering av personer med funktionsnedsättning.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]