Tintin och alfabetskonsten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tintin och alfabetskonsten
OriginaltitelTintin et l'alph-art
FörlagCasterman
Utgiven1986, postumt
HuvudpersonerTintin
Milou
Kapten Haddock
Bianca Castafiore
SerieTintins äventyr
Upphovsmän
TecknareHergé
SkapareHergé
Originalpublicering
SpråkFranska
Kronologi
FöregångareTintin hos gerillan, 1976

Tintin och alfabetskonsten, fransk originaltitel: Tintin et l'alph-art, är ett ofullbordat album i Tintinserien. Hergé arbetade på det vid tiden för sin bortgång. Berättelsen innehöll "alfakonst", konst som baserades på bokstäverna i alfabetet. Albumet publicerades postumt 1986, tre år efter Hergés död, och består, förutom de tre första sidorna, av mer eller mindre grova skisser.

Albumet beskriver sekternas ockulta värld. Det skulle även skicka Tintin in i den moderna konstens värld.

Boken publicerades första gången på svenska 1989,[1] och på engelska 1990. Översättningarna ersätter inte Hergés originaltext utan är skrivna separat vid sidan om serierutorna. Den första versionen har inget egentligt slut, utan slutar abrupt mitt i en "cliffhanger".

Under 2004 kom det ut en nyutgåva på svenska, med den ändrade titeln Tintin och Alfakonsten. Den versionen innehåller extramaterial i form av Hergés skisser och utkast.

Enligt en av Hergés originalskisser är det en förklädd Rastapopoulos som är bakom den store skurken Endaddine Akass.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bianca Castafiore ringer till Moulinsart för att meddela att hon besöker dem inom kort. För att undvika henne går Kapten Haddock en sväng på stan och då han får syn på henne smiter han in i en konstaffär, där han träffar konstnären Ramo Nash, som tillsammans med Castafiore berättar om alfakonst. Kapten Haddock köper ett stort H som i Haddock i plexiglas.

Två konsthandlare har omkommit i olyckor. Tintin undersöker saken och blir nästan mördad. Under undersökningen träffar han en ung dam vid namn Martine. Han och kapten hamnar på ett föredrag med magnetisören Eddadine Akass. Tintin kommer, efter ett nattligt äventyr, på att medaljongen alla Akass anhängare har innehåller en dold mikrofon för spionage. Han följer efter med kaptenen och Milou till ön Ischia utanför Neapel. Där träffar han Castafiore och Ramo Nash. Tintin upptäcker ett lager med falska tavlor på natten och grips av Eddadine. Han ger Milou ett meddelande där han sitter i en fängelsehåla. På morgonen kommer en vakt och tar honom för att smälta in honom i en staty av skulptören César. Här slutar historien på grund av att Hergé avled den 3 mars 1983.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Eliasson Thomas, Nederman Ulf, Hallin Jakob, red (2011). Alla serier i Sverige 1907-2011. Malmö: Alvglans. sid. 230–231. ISBN 9789175561264