Tipp-Ex

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vattenbaserad Tipp-Ex.

Tipp-Ex är ett varumärke för korrigeringsvätska, eller korrigeringsfärg. Vätskan är vit till färgen och används för att måla över felaktig text på papper för att kunna skriva rätt text ovanpå färglagret. Tipp-Ex saluförs oftast i små plastflaskor med en pensel i korken. Tipp-Ex användes främst under den tid då skrivmaskinerna ännu inte ersatts av datorer.

En nackdel med Tipp-Ex är att färgen inte alltid håller hur länge som helst, utan kan krackelera och lossna från underlaget med tiden, vilket gör att felet framstår på nytt. Därför lämpar sig inte Tipp-Ex-korrigering för dokument som är tänkta att arkiveras.

Ingredienser, toxikologi, och miljöaspekter[redigera | redigera wikitext]

Det organiska lösningsmedlet 1,1,1-Trikloretan användes ursprungligen som förtunnare i produkten. Detta lösningsmedel absorberas lätt via inhalation i lungorna. Det passerar lätt genom blod-hjärnbarriären och kan vara dödlig vid akut exponering.[1] 1,1,1-Trikloretan är också en 'ozonförstörare', och är ett av de ämnen som är ansvarigt för att orsaka skada på jordens ozonlager.[2] Båda är orsak till att det inte har använts i Tipp-Ex sedan 2000, och det har blivit ersatt av alifatiska kolväten.[3] Det visas ofta[förtydliga] som en blå Tipp-ex-mus med ett rött näslock vilket används som tejp, och majoriteten personer i England säger att det är mycket bättre än den nagellacksliknande Tipp-ex.[källa behövs]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Tipp-Ex, 6 mars 2013.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Monograph For UKPID 1,1,1-trichloroethane”. National Poisons Information Service (London Centre). 1 december 1995. Arkiverad från originalet den 25 april 2011. https://www.webcitation.org/5yCxNhPhj?url=http://www.inchem.org/documents/ukpids/ukpids/ukpid29.htm. 
  2. ^ ”Environment Agency 1,1,1-trichloroethane”. Environment Agency. 4 april 2011. Arkiverad från originalet den 25 april 2011. https://www.webcitation.org/5yCxvKPXT?url=http://www.environment-agency.gov.uk/business/topics/pollution/245.aspx. 
  3. ^ ”Safety Data Sheet for Tipp-Ex”. The Consortium. 1 juni 2000. Arkiverad från originalet den 25 april 2011. https://www.webcitation.org/5yCyNyLUt?url=http://www.theconsortium.co.uk/assets/data/015750.pdf.