Tjalve

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För idrottsföreningen, se Tjalve IF Norrköping. För personen i Gutasagan, se Tjelvar.

Tjalve, Tjälve eller Tjalfe är en mytologisk gestalt som dyker upp två gånger i Snorres Edda och omnämns i Sången om Harbard och i Thórsdrápa. Namnet har föreslagits härstamma från ett urnordiskt *þewa-alfaR, som betyder "tjänande alv".[1]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Snorre berättar dels, i "Tors färd till Utgårdaloke", hur Tjalve knäckte ena benet på den ena av Tors slaktade bockar, varför denna efter återupplivandet dagen därpå var halt. Som ersättning trädde Tjalve därför i Tors tjänst tillsammans med sin syster[2] Röskva.[3] I berättelsen om Mökkurkalfe, också hos Snorre, är Tjalve sekundant åt Tor i ett envig med två jättar.

I Sången om Harbard rättfärdigar Tor sitt dråp på två jättelika trollkärringar med att säga att de snarare var honvargar som jagat Tjalve med stålklubbor.

Arkeologi[redigera | redigera wikitext]

Det finns bevis som talar för att Tjalve kan ha dyrkats av hedningar. På en sländtrissa från England, daterad till tusentalet, har man funnit en tydlig runinskription med texten: oþen.ok.einmtalr.ok.þalfa.þeir.ielba.þeruolflt.ok.kiriuesf. vilket har översatts och transkriberats till: Oden och Heimdall och Tjalva, dem hjälper dig, Úlfljótr. Dock så antyder formen "Þjálfa/Tjalva" att det är en feminin motsvarighet till namnet.[4] Gutasagans Tjelvar, Gotlands legendariske grundare eller den första människan på ön, har ofta satts i samband med Tjalve, och även fornminnen som "Tjelvars grav" och andra platser på Gotland har satts i samband med honom[5]. Det är osäkert hur gamla dessa traditioner är, men liksom i namnet Torsburgen, finns det en tydlig gammal koppling mellan Tjalve-Tjelvar och myterna kring Tor.

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen om Tjalve och Röskva står för huvudhandlingen i det första av Valhalls albumäventyr.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Namnen förekommer sparsamt som förnamn i Sverige. Den 31 december 2007 hade 9 personer namnet Tjalve, en man Tjälve och en man Tjalfe. Tjelvar fanns tidigare med i den svenska namnlängden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Simek, Rudolf (2007) translated by Angela Hall. Dictionary of Northern Mythology.s 314
  2. ^ Grimberg, Carl (1913–39): Svenska folkets underbara öden / I. Forntiden och medeltiden intill 1521. runeberg.org. Läst 3 maj 2016.
  3. ^ "Människobarnen". Arkiverad 27 maj 2016 hämtat från the Wayback Machine. ginnungagap.info. Läst 3 maj 2016.
  4. ^ Portable Antiquities Scheme: Spindle whorl, läst 19 april 2019
  5. ^ ”Guteinfo”. https://www.guteinfo.com/?id=1831. Läst 7 december 2019.