Tjocknäbbad korp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tjocknäbbad korp
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Flickr - don macauley - Corvus crassirostris.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Kråkfåglar
Corvidae
Släkte Corvus
Art Tjocknäbbad korp
C. crassirostris
Vetenskapligt namn
§ Corvus crassirostris
Auktor Rüppell, 1836
Utbredning
Corvus crassirostris map.jpg
Hitta fler artiklar om fåglar med

Tjocknäbbad korp[2] (Corvus crassirostris) är en kråkfågel som förekommer vid Afrikas horn.[3] Tillsammans med korpen är det den största arten i familjen kråkfåglar, och därmed även i ordningen tättingar.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Tjocknäbbad korp är en mycket stor kråkfågel som mäter 60-64 cm och har en vikt på 1,5 kg. Den har en mycket stor näbb som är ihoptryckt på sidorna och kraftigt krökt i profil vilket ger fågeln ett mycket karakteristiskt utseende. Näbben är svart med vit spets och har djupa nosfåror, endast täckta av lätta borst.

Denna kråkfågel har mycket korta fjädrar på huvud, hals och nacke, vilka på halsen och övre bröstet har en oljig brun glans. Resten av fågeln är glansigt svart förutom en distinkt vit fläck korta fjädrar på nacken. Den har flera läten, däribland ett strävt nasalt kraxande.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Krkavec tlustozobý.jpg

Denna art är utbredd över Eritrea, Somalia och Etiopien och bebor berg och högplatå på höjder från 1500 till 3400 meter.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Föda[redigera | redigera wikitext]

Den tjocknäbbade korpen är allätare och äter larver, skalbaggslarver från djurspillning, as, köttbitar och människors mat. Det har observerats att den har tagit växande vete. När den födosöker i avföring, då har den setts använda en distinkt mejande rörelse för att sprida avföringen och plocka ut larverna.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Den bygger bon i träd och på klippor, synbarligen av pinnar liksom den likartade vitnackade korpen. Den lägger tre till fem ägg.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Thick-billed Raven, 9 July 2010.
  1. ^ BirdLife International 2012 Corvus crassirostris Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2016-02-10
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2015-08-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]