Tjocknäbbad vireo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tjocknäbbad vireo
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Vireor
Vireonidae
Släkte Vireo
Art Kubavireo
V. crassirostris
Vetenskapligt namn
§ Vireo crassirostris
Auktor Bryant, 1859[1]
Hitta fler artiklar om fåglar med

Tjocknäbbad vireo (Vireo crassirostris) är en liten sångfågel som finns i Västindien, på Bahamas, Turks- och Caicosöarna, Caymanöarna, Tortuga i Haiti, och på keyer utanför Kubas kust. Den har några gånger påträffats i södra Florida i USA.

Utbredning och taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Underarten V. c. approximansIsla de Providencia behandlas ibland som en underart till mangrovevireon eller som en separat art. Vireon trafikerar buskar och snår i tropiska buskage. Dess gräslinjerade näste är nätt skålformat, fastsatt i en träd- eller buskklyka. Den lägger två eller tre mörkt fläckiga vita ägg. Både hanen och honan ruvar äggen.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den tjocknäbbade vireon är ungefär 14 centimeter lång. Dess huvud och rygg är grå-olivgröna, och underdelarna är brungult vita. Vingarna och stjärten är mörk, och det finns två vita vingränder på varje vinge. Ögonen har mörka irisar. De båda könen är lika. Den har en gul partiell glasögonbåge precis ovanför näbben.

Läte och föda[redigera | redigera wikitext]

Sången är en varierande och snabb fras på sex till sju noter, som börjar och slutar med ett skarpt "chick", väldigt likt den vitögda vireon, men något skarpare. Fågelns diet består nästan uteslutande av insekter.

Status[redigera | redigera wikitext]

Enligt IUCN:s rödlista är arten att räkna som livskraftig. Detta är eftersom den inte har tillräckligt litet utbredningsområde, det vill säga mindre än 20 000 m², samt med en minskande yta, eller tillräckligt liten population, det vill säga mindre än 10 000 vuxna individer eller 10 % minskning på tio år eller tre generationer.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ [a b c] BirdLife International 2012 Vireo crassirostris Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.