Tjugonde partikongressen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Den tjugonde partikongressen i Sovjetunionens kommunistiska parti hölls 14–26 februari 1956 i Moskva. Den innebar ett fördömande av Stalins styre ("avstaliniseringen"), sedan denne dött 1953.

Kongressen har också kallats den "hemliga partikongressen", eftersom Nikita Chrusjtjovs tal inte blev offentligt förrän långt senare. I talet som hölls i februari 1956 fördömde Chrusjtjov Stalin och den personkult som hade utvecklats kring honom. Vidare fördömde Chrusjtjov i sitt tal Stalins utrensningar under 1930-talet och antydde att denne låg bakom mordet på den populäre partichefen i Leningrad, Sergej Kirov, 1934, vilket utlöste "den stora terrorn".

Sovjetunionens kommunistiska partis tjugonde partikongress ledde så småningom till ett töväder inom östblocket och väckte förhoppningar i bland annat Ungern och Polen om en friare ställning för dessa så kallade satellitstater. Det utmynnade så småningom i revolten i Ungern hösten 1956. Inom Sovjetunionen innebar förändringen efter den tjugonde partikongressen att många av de människor, som under Stalintiden hade dömts till långa fängelsestraff för i många fall påhittade brott, rehabiliterades. Det allmänt sett liberala klimatet i Sovjetunionen under Chrusjtjovs tid ledde även till att författare såsom Alexander Solsjenitsyn kunde publicera berättelsen En dag i Ivan Denisovitjs liv, som första gången publicerades i tidskriften Novy Mir.

Källor[redigera | redigera wikitext]