Tjuren Ferdinand

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För en amerikansk 3D-animerad film från 2017, se Tjuren Ferdinand (film).
Tjuren Ferdinand
(Ferdinand the Bull)
Tjuren Ferdinand
"Tjuren Ferdinand" - skulptur skapad av Amalia ÅrfeltHelgö, Ekerö kommun.
RegissörDick Rickard
ProducentWalt Disney
ManusMunro Leaf
Robert Lawson
Vernon Stallings
Svenska rösterBobo Håkansson
BerättareHans Lindgren
OriginalmusikAlbert Hay Malotte
ProduktionsbolagWalt Disney Productions
Premiär
Speltid8 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
IMDb SFDb

Tjuren Ferdinand (engelsk originaltitel: Ferdinand the Bull) är en tecknad kortfilm från 1938 av Walt Disney Productions, baserad på boken Berättelsen om Ferdinand av Munro Leaf och Robert Lawson. Filmen regisserades av Dick Rickard och hade ursprungligen premiär den 25 november 1938. Den vann en Oscar för bästa animerade kortfilm vid följande års Oscarsgala. Den visades för första gången på svenska biografer 8 december 1939.[1]

Ferdinands röst gjordes av animatören Milt Kahl som också animerade filmen tillsammans med Ward Kimball. Berättarrösten gjordes av Don Wilson och Walt Disney själv gjorde rösten till Ferdinands mor. Filmen har dubbats till svenska flera gånger. I den version som visas i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul gjordes berättarrösten av Hans Lindgren och Ferdinands röst av Bobo Håkansson. Andra svenska dubbningar finns med andra berättare, bland annat på VHS- och DVD-utgåvor.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ferdinand är en tjur i Spanien som tycker bättre om att sitta under en korkek och lukta på blommor än att, som de andra tjurarna, vara med på tjurfäktningarna i Madrid. En dag kommer en grupp män i lustiga hattar för att välja ut den bästa tjuren till tjurfäktningen varav de andra tjurarna strider det värsta de kan för att få männen att välja nån av dem, men männen är inte imponerade av dem. Ferdinand vet att de inte kommer välja honom o bryr sig inte heller utan går bort till sin korkek för att ha det skönt. Dock ser han sig inte för o råkar sätta sig på en humla, och reagerar genom att springa o stånga våldsamt. Alla herrarna tror han vill vara med på tjurfäktning, och han skickas dit. Väl på Madrids tjurfäktningsarena är Ferdinand inte ett dugg intresserad av att strida mot matadoren utan sitter bara och luktar på en bukett blommor som en kvinna kastat in på arenan. Den stridslystne matadoren blir så arg för att Ferdinand inte vill strida mot honom så han bryter sönder sitt svärd, sliter sönder sin röda mantel, sliter loss nästan allt sitt hår och till slut sliter upp sin skjorta och blottar sitt nakna bröst för att framstå som en enkel måltavla. Ferdinand ser då att matadoren har en tatuering av en blomma och namnet Daisy på bröstet. Han slickar den redan utskämda matadorens bröst vilket leder till att matadoren brister i gråt av ilska. Efter det blir Ferdinand hemskickad och sitter åter under sin korkek där han är lycklig.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

De olika figurerna (fem talangscouter, fyra banderiljärer och tre pikadorer) som omger matadoren är modellerade efter olika tecknare och andra medarbetare vid Disneys studio. Matadoren är modellerad efter Walt Disney själv.

Korkeken i filmen bär frukt i form av flaskkorkar. Denna detalj togs från bokens illustrationer.

Popularitet[redigera | redigera wikitext]

Tjuren Ferdinand sänds varje julafton i Sveriges Television som en del i programmet Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul. Under hösten 1982 framkom det att SVT hade beslutat att ta bort Tjuren Ferdinand från programmet kommande jul och ersätta det med en annan Disney-kortfilm - Den fula ankungen. Tittarreaktionerna blev dock så starka att SVT till slut valde att sända filmen i alla fall, som en fristående programpunkt efter Kalle Anka, och följande år var Ferdinand tillbaka igen.[2][3]

Långfilmen[redigera | redigera wikitext]

2017 hade en långfilm om Tjuren Ferdinand premiär. När kortfilmen från 1938 gjordes hade Disney rättigheten till berättelsen, men nyinspelningen är det Fox som ligger bakom.[4][5]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Ferdinand the Bull (1938)". Svensk Filmdatabas. Läst 10 november 2014.
  2. ^ Här är scenerna som SVT klippt bort i Kalle Anka på julafton”. Expressen. 24 december 2010. http://www.expressen.se/noje/har-ar-scenerna-som-svt-klippt-bort-i-kalle-anka-pa-julafton/. Läst 20 december 2016. 
  3. ^ Axelsson, Mattias (14 november 2016). ”Vilket år ville SVT inte sända ”Tjuren Ferdinand” på julafton?”. https://hogtider.wordpress.com/2016/11/14/vilket-ar-ville-svt-inte-sanda-tjuren-ferdinand-pa-julafton/. Läst 14 november 2016. 
  4. ^ Här blir tjuren Ferdinand långfilm, Aftonbladet. Publicerat den 28 mars 2017. Läst den 14 april 2018.
  5. ^ Ferdinand, Moviezine. Läst den 14 april 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]