Tjuren Ferdinand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
"Tjuren Ferdinand" - skulptur skapad av Amalia ÅrfeltHelgö, Ekerö kommun.

Tjuren Ferdinand (originaltitel: Ferdinand The Bull) är ursprungligen en barnbok, utgiven 1936 av amerikanske författaren Munro Leaf med Robert Lawson som illustratör. Den gjordes senare till tecknad kortfilm av Walt Disney Productions. Filmen hade ursprungligen premiär 25 november 1938 och regisserades av Dick Rickard. Filmen vann en Oscar för bästa animerade kortfilm vid följande års oscarsgala. Den visades för första gången på svenska biografer 8 december 1939.[1]

Ferdinands röst gjordes av animatören Milt Kahl som också animerade filmen tillsammans med Ward Kimball. Berättarrösten i originalversionen görs av Don Wilson. Berättarrösten i svenska versionen görs av Hans Lindgren i den version som visas i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul och Ferdinands röst av Bobo Håkansson. Andra svenska dubbningar finns också, bland annat på VHS- och DVD-utgåvor, med andra berättare.

Under julen 2017 kommer en datoranimerad filmatisering att ha premiär på bio.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ferdinand är en tjur i Spanien som tycker bättre om att sitta under en korkek och lukta på blommor än att, som de andra tjurarna, vara med på tjurfäktningarna i Madrid. En dag råkar Ferdinand sätta sig på en humla, och reagerar genom att springa våldsamt. Alla tror han vill vara med på tjurfäktning, och han skickas dit. Men Ferdinand vill inte kämpa mot matadoren och får föras hem igen.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Ferdinand the Bull (1938)". Svensk Filmdatabas. Läst 10 november 2014.
  2. ^ https://www.youtube.com/watch?v=tn9nXsJYuA4
  3. ^ Här är scenerna som SVT klippt bort i Kalle Anka på julafton”. Expressen. 24 december 2010. http://www.expressen.se/noje/har-ar-scenerna-som-svt-klippt-bort-i-kalle-anka-pa-julafton/. Läst 20 december 2016. 
  4. ^ Axelsson, Mattias (14 november 2016). ”Vilket år ville SVT inte sända ”Tjuren Ferdinand” på julafton?”. https://hogtider.wordpress.com/2016/11/14/vilket-ar-ville-svt-inte-sanda-tjuren-ferdinand-pa-julafton/. Läst 14 november 2016. 
  5. ^ "Tjuren Ferdinand – den sanna historien", en film av Åsa Blanck & Johan Palmgren, Sveriges Television 2014, http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/tjuren-ferdinand-den-sanna-historien-avsnitt-1. Sändningsdatum: 2014-12-24, repris 2014-12-27.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia