Tjuren Ferdinand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
"Tjuren Ferdinand" - skulptur skapad av Amalia ÅrfeltHelgö, Ekerö kommun.

Tjuren Ferdinand (originaltitel: Ferdinand The Bull) är ursprungligen en barnbok, utgiven 1936 av amerikanske författaren Munro Leaf med Robert Lawson som illustratör. Den gjordes senare till tecknad kortfilm av Walt Disney Productions. Filmen hade ursprungligen premiär 25 november 1938 och regisserades av Dick Rickard. Filmen vann en Oscar för bästa animerade kortfilm vid följande års oscarsgalagala. Den visades för första gången på svenska biografer 8 december 1939.[1]

Ferdinands röst gjordes av animatören Milt Kahl som också animerade filmen tillsammans med Ward Kimball. Berättarrösten i originalversionen görs av Don Wilson. Berättarrösten i svenska versionen görs av Hans Lindgren i den version som visas i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul och Ferdinands röst av Bobo Håkansson. Andra svenska dubbningar finns också, bland annat på VHS- och DVD-utgåvor, med andra berättare.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ferdinand är en tjur i Spanien som tycker bättre om att sitta under en korkek och lukta på blommor än att, som de andra tjurarna, vara med på tjurfäktningarna i Madrid. En dag råkar Ferdinand sätta sig på en humla, och reagerar genom att springa våldsamt. Alla tror han vill vara med på tjurfäktning, och han skickas dit. Men Ferdinand vill inte kämpa mot matadoren och får föras hem igen.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

  • Boken utkom strax före Spanska inbördeskriget.
  • Tjuren Ferdinand sänds varje julafton i Sveriges Television som en del i programmet Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul. Under hösten 1982 framkom det att SVT hade beslutat att ta bort Tjuren Ferdinand från programmet kommande jul och ersätta det med en annan Disney-kortfilm - Den fula ankungen. Tittarreaktionerna blev dock så starka att SVT till slut valde att sända filmen i alla fall, som en fristående programpunkt efter Kalle Anka, och följande år var Ferdinand tillbaka igen.
  • De olika figurerna (fem talangscouter, fyra banderiljärer och tre pikadorer) som omger matadoren är modellerade efter olika tecknare och andra medarbetare vid Disneys studio. Matadoren är modellerad efter Walt Disney själv.
  • Korkeken i filmen bär frukt, i form av flaskkorkar.
  • Verklighetens Ferdinand hette Civilón och levde på 1930-talet i Spanien.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Ferdinand the Bull (1938)". Svensk Filmdatabas. Läst 10 november 2014.
  2. ^ "Tjuren Ferdinand – den sanna historien", en film av Åsa Blanck & Johan Palmgren, Sveriges Television 2014, http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/tjuren-ferdinand-den-sanna-historien-avsnitt-1. Sändningsdatum: 2014-12-24, repris 2014-12-27.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia