Tjuren Ferdinand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För långfilmen från 2017, se Ferdinand (film).
"Tjuren Ferdinand" - skulptur skapad av Amalia ÅrfeltHelgö, Ekerö kommun.

Tjuren Ferdinand (engelsk originaltitel: Ferdinand the Bull) är en tecknad kortfilm från 1938 av Walt Disney Productions, baserad på boken Berättelsen om Ferdinand av Munro Leaf och Robert Lawson. Filmen regisserades av Dick Rickard och hade ursprungligen premiär den 25 november 1938. Den vann en Oscar för bästa animerade kortfilm vid följande års Oscarsgala. Den visades för första gången på svenska biografer 8 december 1939.[1]

Ferdinands röst gjordes av animatören Milt Kahl som också animerade filmen tillsammans med Ward Kimball. Berättarrösten gjordes av Don Wilson. Filmen har dubbats till svenska flera gånger. I den version som visas i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul gjordes berättarrösten av Hans Lindgren och Ferdinands röst av Bobo Håkansson. Andra svenska dubbningar finns med andra berättare, bland annat på VHS- och DVD-utgåvor.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ferdinand är en tjur i Spanien som tycker bättre om att sitta under en korkek och lukta på blommor än att, som de andra tjurarna, vara med på tjurfäktningarna i Madrid. En dag råkar Ferdinand sätta sig på en humla, och reagerar genom att springa våldsamt. Alla tror han vill vara med på tjurfäktning, och han skickas dit. Men Ferdinand vill inte kämpa mot matadoren och får föras hem igen.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

De olika figurerna (fem talangscouter, fyra banderiljärer och tre pikadorer) som omger matadoren är modellerade efter olika tecknare och andra medarbetare vid Disneys studio. Matadoren är modellerad efter Walt Disney själv.

Korkeken i filmen bär frukt i form av flaskkorkar. Denna detalj togs från bokens illustrationer.

Popularitet[redigera | redigera wikitext]

Tjuren Ferdinand sänds varje julafton i Sveriges Television som en del i programmet Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul. Under hösten 1982 framkom det att SVT hade beslutat att ta bort Tjuren Ferdinand från programmet kommande jul och ersätta det med en annan Disney-kortfilm - Den fula ankungen. Tittarreaktionerna blev dock så starka att SVT till slut valde att sända filmen i alla fall, som en fristående programpunkt efter Kalle Anka, och följande år var Ferdinand tillbaka igen.[2][3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Ferdinand the Bull (1938)". Svensk Filmdatabas. Läst 10 november 2014.
  2. ^ Här är scenerna som SVT klippt bort i Kalle Anka på julafton”. Expressen. 24 december 2010. http://www.expressen.se/noje/har-ar-scenerna-som-svt-klippt-bort-i-kalle-anka-pa-julafton/. Läst 20 december 2016. 
  3. ^ Axelsson, Mattias (14 november 2016). ”Vilket år ville SVT inte sända ”Tjuren Ferdinand” på julafton?”. https://hogtider.wordpress.com/2016/11/14/vilket-ar-ville-svt-inte-sanda-tjuren-ferdinand-pa-julafton/. Läst 14 november 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia