Tjuren från Bronx

Från Wikipedia
Version från den 9 mars 2013 kl. 03.45 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 30 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q220780Wikidata)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tjuren från Bronx
(Raging Bull)
GenreDrama
RegissörMartin Scorsese
ProducentRobert Chartoff, Hal W. Polaire, Peter Savage, Irwin Winkler
ManusPaul Schrader, Mardik Martin
SkådespelareRobert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci
ProduktionsbolagChartoff-Winkler Productions, United Artists
Premiär1980
Speltid129 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb

Tjuren från Bronx är en amerikansk film från 1980 i regi av Martin Scorsese.

Handling

Boxaren Jake La Motta (Robert De Niro) använder sitt vrede och sin våldsamma natur när han äntrar boxningsringen vilket gör honom ostoppbar, men med samma vrede misshandlar han sin fru (Cathy Moriarty) och bror (Joe Pesci) utanför ringen och får honom att bli allt mer paranoid.

Om filmen

Filmen är baserad på boken med samma namn som är skriven av den riktiga Jake LaMotta själv, tillsammans med Joseph Carter, och Peter Savage, och är en biografisk skildring av Jakes liv. Robert De Niro gick upp runt tjugo kilo under inspelningen av filmen för att skildra boxarens tid efter karriären, och för sin prestation i huvudrollen fick De Niro en Oscar för bästa manliga huvudroll. Filmen var nominerad till åtta Oscars och vann förutom De Niros Oscar en Oscar för bästa klippning.[1] Tjuren från Bronx vann också en Golden Globe för bästa manliga huvudroll[2] och två BAFTA-pris.[3]

Rollista

Externa länkar