Tjuvarnas jul

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tjuvarnas jul
GenreAdventskalender
Skapad avStefan Roos
Per Simonsson
RegissörStefan Roos
Per Simonsson
ManusStefan Roos
Per Simonsson
MedverkandeTea Stjärne
Gustaf Hammarsten
Elisabet Carlsson
Claes Månsson
Anne Kulle
Siw Carlsson
Calle Carlswärd
BerättarröstStefan Roos
MusikHåkan Eriksson
Jonatan Järpehag
Magnus Ringblom
Antal avsnitt24
Längd (per avsnitt)15 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
Sändning
OriginalkanalSVT 1
SVT B
SVT HD
Originalvisning1–24 december 2011
Bildformat16:9
720p
Ljudformat5.1
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareHotell Gyllene Knorren
UppföljareMysteriet på Greveholm – Grevens återkomst
Externa länkar
IMDb

Tjuvarnas jul var 2011 års julkalender i SVT. Programmet vann Kristallen 2012 för "Årets barn- och ungdomsprogram" och utgavs på DVD den 14 november samma år.

Julkalendern är tänkt att vara i Charles Dickens anda och spelades in på Skansen och lägenheter från 1800-talet. Julkalendern är skriven av Stefan Roos och Per Simonsson. Andra skådespelare är Elisabet Carlsson och Claes Månsson.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien utspelar sig i Stockholm under 1800-talet.[2] Huvudrollen spelas av Gustaf Hammarsten som ficktjuven Kurre som träffar sin åttaåriga dotter Charlie, spelad av Tea Stjärne, för första gången under julsäsongen.[3] Kurre ingår i en tjuvliga som kallas för Klappsnapparna och den leds av den ondskefulla Madame Bofvén. Egentligen är det bara Madame Bofvén själv som är elak medan de andra utnyttjas av henne. Det visar sig att Madame Bofvén själv tar för sig av det finaste tjuvgodset och hon har samlat på sig en skattkammare full med dyrbarheter. Flickan Charlie ansluter sig till Klappsnapparna i början men det är till Kurre hon håller sig. Det visar sig snart att Charlie både är smartare och duktigare än de andra. Tack vare henne börjar livet ordna sig för Kurre och han träffar Gerda som han förlovar sig med. Charlie ser Gerda som en tänkbar mamma och Kurre som pappa. Kurre får anställning som jultomte på stans stora varuhus. Han anställs av den hårda och högdragna direktörskan på varuhuset. Men efter en tid visar det sig att direktörskan inte bara är osympatisk, hon är en riktig skurk också, värre än Madame Bofvén. Direktörskan utnyttjar stadens barnhem för slavarbete och tjänar själv stora pengar på detta.

Stadens polis kallas för svarthjälmar, eftersom deras huvudbonader är svarta pickelhuvor.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Roller Skådespelare Om rollen
Kurre Gustaf Hammarsten En av medlemmarna i Klappsnapparna. En godhjärtad man som tar in Charlie och älskar henne, dock efter att ha försökt lämna in henne på barnhem. Kurre söker efter ett bättre, mer hederligt liv, men det visar sig vara svårare än han tror att få sina tjuvfingrar att sluta tjuva och framförallt att komma loss från Klappsnapparna. Han blir kär i grannen Gerda, med vilken han på julafton förlovar sig med. Kurre tar över barnhemmet tillsammans med Gerda. Barnhemmet som hette Himmelska Fröjdens barnhem blir omdöpt till Klappsnapparnas Barnhem.
Charlie Tea Stjärne Kurres 8-åriga dotter, oklart om det är biologiskt eller ej. Hon kommer hem till Kurre med ett brev i första avsnittet där det står att hon är hans dotter. Eftersom Kurre är den enda familj hon har kvar får hon bo hos honom. Från början heter hon Ing-Britt, men Madame Bofvén ändrar det till Charlie. Charlie får under seriens gång namnet Blanceflor av sina tillfälliga fosterföräldrar, men återgår senare till att bli Charlie igen.
Gerda Elisabet Carlsson Poliskommissariens piga, som förälskar sig i Kurre som hon på julafton förlovar sig med. Hon blir lite av en mamma till Charlie. Tar över barnhemmet tillsammans med Kurre i sista avsnittet. Barnhemmet som hette Himmelska Fröjdens barnhem blir omdöpt till Klappsnapparnas Barnhem.
Madame Bofvén Siw Carlsson Ledaren av Klappsnapparna. En girig och självisk gammal dam som lever under mottot: "En gång klappsnappare, alltid klappsnappare". Flyr på julafton i en båt, men innan hon flyr, ger hon Charlie nyckeln till sin skattkammare, för att kunna ta skatterna till barnhemmet och ge barnen ett bättre liv.
Skuggan Maria Kim En av medlemmarna i Klappsnapparna som alltid går runt med en sjal över huvudet. Hon pratar alltid med låg, viskande röst. Hamnar i fängelse, men blir frisläppt och blir anställd på barnhemmet av Kurre och Gerda.
Bongo Bert Gradin En av medlemmarna i Klappsnapparna. Han verkar ha talsvårigheter och kommunicerar förutom sitt kroppsspråk mestadels med en bongo-trumma, därav smeknamnet. Hamnar i fängelse, men blir frisläppt och blir anställd på barnhemmet av Kurre och Gerda.
Trollet Carl Carlswärd En av medlemmarna i Klappsnapparna som är duktig på att klä ut sig. Hamnar i fängelse, men blir frisläppt och blir anställd på barnhemmet av Kurre och Gerda.
Kommissarie Lönnroth Jonas Hellman-Driessen En poliskommissarie (svarthjälm) som försöker lösa mysteriet med Klappsnapparna och som vill få äran för detta, men inte alltid så snabbtänkt, blir ett tag entledigad från sin tjänst.
Konstapel Jönsson Thomas Hedengran En polis (svarthjälm) som alltid klantar till det.
Konstapel Jansson Göran Forsmark En polis (svarthjälm) som alltid klantar till det.
Barnhemsföreståndaren Claes Månsson En elak barnhemsföreståndare för barnhemmet Himmelska Fröjden. Han driver barnen till slavarbete. Blir påkommen av Charlie. Och hamnar senare i fängelse
Direktörskan Anne Kulle Är den riktiga skurken. Hon äger det stora varuhuset i stan men tjänar pengar på slavarbetet på barnhemmet. Är den som kommit på hela idén med slavarbetet. Blir påkommen av Charlie. Och senare av Kurre. Blir tagen av polisen och hamnar i fängelse.
Barnavårdstanten Birgitta Sundberg Är kritisk mot Kurres möjligheter att ta hand om sin dotter och försöker därför se till, att Charlie istället ska hamna på barnhemmet.
Agnes Emilie Nyman Agnes och Rupert är ett förmöget borgarpar som ett tag blir Charlies fosterföräldrar, efter att hon har hamnat på barnhemmet och sedan blir utvald av dem. Men de kallar Charlie för Blanceflor eftersom de inte tycker att Charlie passar för ett rikt pars barn.
Rupert Peter Eriksson Agnes och Rupert är ett förmöget borgarpar som ett tag blir Charlies fosterföräldrar, efter att hon har hamnat på barnhemmet och sedan blir utvald av dem. Men de kallar Charlie för Blanche Flour eftersom de inte tycker att Charlie passar för ett rikt pars barn.
Polismästaren Bertil Norström Den gamle polismästaren som ska gå i pension.

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

En fristående fortsättning i form av långfilmen Tjuvarnas jul – Trollkarlens dotter.[4] hade premiär den 14 november 2014.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Benholm, Sofia (28 december 2010). ”2011 blir Tjuvarnas jul i SVT”. SVT - Kulturnyheterna. Arkiverad från originalet den 30 december 2010. https://web.archive.org/web/20101230141821/http://svt.se/2.27170/1.2281828/2011_blir_tjuvarnas_jul_i_svt. Läst 29 december 2010. 
  2. ^ ”Julkalendern i radio och tv fortsätter samla publik”. Sveriges radio. 27 november 2011. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=4820414. Läst 15 januari 2017. 
  3. ^ Jurjaks, Arvid (28 december 2010). ””Tjuvarnas jul” blir nästa års julkalender”. Sydsvenskan. Arkiverad från originalet den 30 december 2010. https://web.archive.org/web/20101230225504/http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1339283/Tjuvarnas-jul-blir-nasta-ars-julkalender.html. Läst 29 december 2010. 
  4. ^ Tjuvarnas jul – Trollkarlens dotter. Svensk Filmdatabas. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=76879&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 2 maj 2014. 

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]