Toblerone

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Itubruten Tobleronestång
Reklamskylt från 1920-talet.

Toblerone är en chokladkaka från Mondelēz International.

Produkten[redigera | redigera wikitext]

Karakteristiskt för Toblerone är chokladbitarnas triangelform och den utstickande förpackningen, formad som ett prisma. Chokladen innehåller honung och mandelnougat och skapades i Schweiz 1908 av Theodor Tobler. Bokstäverna T-O-B-L-E-R-O-N-E återfinns på de triangelformade chokladbitarna.

Producenter[redigera | redigera wikitext]

Tobler drev chokladföretaget fram till 1930-talet, då det efter ekonomiska problem togs över av några banker, för att efter flera överlåtelser köpas av Kraft år 1990.[1] Den nuvarande ägaren Mondelēz International är en avknoppning från Kraft Foods.[2]

Förpackning[redigera | redigera wikitext]

På Toblerone-förpackningarna är berget Matterhorn i Schweiz avbildat. Många tror att formen på Matterhorn i schweiziska Alperna gav Theodor Tobler inspirationen till Toblerones triangulära form, men enligt hans söner kommer formen från den pyramidformation som dansare på Folies Bergère skapade under en föreställning som Theodor Tobler såg.[3]

Toblerone i Norden[redigera | redigera wikitext]

Den Toblerone som säljs i Norden tillverkas i Bern och distribueras av Mondelēz International i Sverige, Finland och Danmark. Den finns både som mjölkchoklad, vit choklad och mörk choklad och sedan 1973 en med frukt och nötter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ e24.se 28 februari 2008: 100 år i var mans mun
  2. ^ Kraft spins off snacks business into new Mondelez International Company 2014-04-25.
  3. ^ ”Toblerone - Chocolate - Our secret”. www.toblerone.co.uk. Kraft Foods. 14 juni 2009. http://www.toblerone.co.uk/chocolate/oursecret. Läst 14 februari 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]