Tokyos nya stadshus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tokyos nya stadshus
(Tokyo-prefekturens regeringsbyggnad nr. 1)
Tokyos nya stadshus
SmeknamnTocho
PlatsShinjuku, Tokyo, Japan
Höjd till taket242,9 m
Våningar ovan jord48
Våningar under jord3
Byggstartapril 1988
Färdigställddecember 1990
Bruttoarea195 764 m²
Statusfärdig
ArkitektKenzo Tange

Tokyos nya stadshus, egentligen Tokyo-prefekturens regeringsbyggnad nr. 1 (japanska: 東京都庁舎, Tōkyō-to Chōsha eller Tōkyō Tochō-sha, ibland förkortat som Tocho? ), är en byggnad i centrala Tokyo, Japan. Den färdigställdes 1991, ritad av arkitekten Kenzo Tange, och hyser den centrala administrationen för Tokyo prefektur samt övriga städer i Stortokyo. Den var med sin höjd på 243 meter den högsta byggnaden i Tokyo fram till 2007.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden är belägen i stadsdelskommunen Shinjuku, i höghusområdet Nishi-Shinjuku. Den består av en skyskrapa på 48 våningar (plus tre våningar under jord) som över 33:e våningen delar på sig i två separata torn. Huset är 243 meter högt, räknat upp till taket.

Vy från ett av observationsdäcken. Nere till höger syns den sammankopplade åttavåningsbyggnaden där prefekturens fullmäktige sammanträder.

Byggnaden är en av tre sammankopplade byggnader (var och en ett kvarter stor) som tillsammans härbärgerar den centrala administrationen för Tokyo prefektur plus övriga städer i Tokyoregionen. De övriga två byggnaderna är den åtta våningar höga byggnad, Tōkyō-to gikai (東京都議会), där Tokyo-prefekturens fullmäktige sammanträder samt stadshusets systerbyggnad ("Tokyos stadshus huvudbyggnad 2") på 34 våningar (samt tre under jord).

Tokyos nya stadshus har två observationsdäck, en i vardera torn på 45:e våningen (202 meters höjd). Där finns kaféer och presentbutiker, och tillträdet dit är gratis.[1] På taket på det södra tornet finns en helikopterplatta.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tokyos nya stadshus byggdes för att ersätta det dåvarande stadshuset i Yūrakuchō, byggt 1957. Båda husen ritades av arkitekten Kenzo Tange. Det tidigare stadshuset används idag som Tokyos internationella forum (japanska: 東京国際フォーラム, Tōkyō kokusai fōramu? ).

Stadshuset färdigställdes december 1990 och invigdes officiellt i början av 1991. Det var vid invigningen – med sin höjd på 243 meter – den högsta byggnaden i Tokyo och den näst högsta byggnadskonstruktionen i regionen – efter Tokyo Tower. Sedan 2006/2007 är det fem meter högre Midtown Tower i innerstadskommunen Minato Tokyos högsta byggnad.[2]

Det nya stadshuset utformades för att ge ett intryck av en massiv uppåtriktade kraft och ritades för att efterlikna ett mikrochip[3]. Detta skulle markera stadens dynamiska växande och framtidsoptimism.[4] Vid tiden för invigningen 1991 hade den ursprungliga kostnadskalkylen dock sprängts med marginal och landat på 157 miljarder yen. Eftersom det hela var skattefinansierat, fick byggnaden av allmänheten snabbt smeknamnet "Skattetornet" (engelska: Tax Tower).

Nya stadshuset i medier[redigera | redigera wikitext]

På grund av den futuristiska siluetten och de två tornen som påminner om en gotisk katedral har byggnaden figurerat flitigt i japanska filmer och tecknade serier. Bland annat har den synts i ett antal animefilmer. I den lilla Shinjuku centralpark[5] väster om stadshuset tältar hemlösa i filmen Tokyo Godfathers.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”TMG Offices Observatories” (på engelska). Tokyo Metropolitan Government. Arkiverad från originalet den 19 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140219170908/http://www.metro.tokyo.jp/ENGLISH/TMG/observat.htm. Läst 20 februari 2014. 
  2. ^ "Two International Masters", ArchitectureWeek No. 235, 2005.0413, pN1.1. (engelska)
  3. ^ (på japanska) Kenzo Tange: Multifaceted Colossus Who Mirrored the Era. Nikkei Architecture - Nikkei BP. 2005. sid. 118. ISBN 4-8222-0476-6 
  4. ^ "Tokyo". NE.se. Läst 20 februari 2014.
  5. ^ "The Art of Tokyo Godfathers – Satoshi Kon". Halcyonrealms.com. Läst 20 februari 2014. (engelska)