Tollywood

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tollywood (టాలీవుడ్) refererar till filmindustrin på teluguiska. Namnet kommer från konceptet Bollywood, Telugu + Hollywood. Centrum för Tollywood är Hyderabad.

Industri[redigera | redigera wikitext]

Telugu är det näst största språket i Indien, efter hindi. Telugus filmindustri är baserad i staten Andhra Pradesh i Indien. Efter Bollywood (smeknamn för Hindis filmindustri), görs det mer filmer per år på telugu än något annat språk i Indien. Den första telugufilmen var Bhishma Pratigna, 1922 av R.S. Prakash. Yaragudipati Varada Rao (1903-1973) var en annan välkänd personlighet inom Tollywood. Han var både skådespelare och regissör som regisserade stumfilmer som Pandava Nirvana, Pandava Agnathavaas 1930 och Hari Maya 1932. Den första telugufilmen, Bhakta Prahlada gavs ut 1931, regisserad av Hanumappa Muniappa Reddy. Flera av de första telugufilmerna med tal hade mytologiska historier. 1936 gjorde Krittiventi Nageswara Rao den första telugufilmen som inte baserades på mytologi, Premavijayam. Denna film lockade andra telugufilmskapare att göra liknande filmer. Flera populära teman för dessa filmer var det feodala Zamindarisystemet (Raitu Bidda, 1939), konceptet med de otagbara (Mallapilla, 1938), och änkegiftermål. Sedan dess har det även skapats filmer som inte är baserade på mytologi eller folkhistorier inom den telugiska filmvärlden. Kasinadhuni Viswanath är bland de mer kända filmskaparna. Hans filmer är välkända för hans vackra beskrivningar om den indiska kulturen och värdesystem.

Idag görs det omkring 150 filmer på telugu varje år, med omkring två nya filmer varje vecka. Trots den växande filmindustrin och antal filmer som släpps varje år, blir endast en liten andel av filmerna välkända. Det finns dock ett antal filmer som blir succéer varje år. År 2005 såldes det 700 miljoner biobiljetter till ett värde av 2,3 miljarder rupier (ungefär 398 miljoner SEK). De populäraste filmerna visas senare vid början av de tre festliga säsongerna i regionen: Sankranthi, Sommar och Dushera.

Budget[redigera | redigera wikitext]

(1 crore = 10 000 000 rupier, 1 732 000 SEK (31 mars 2007).

Filmbudgeterna ligger på mellan 7 och 15 crores per film. Vissa filmer kan få en budget på mellan 12 och 20 crores och de dyraste mellan 25 och 50 crore, beroende på framgångarna. Populära skådespelare som Megastar Chiranjeevi, Balakrishna, Akkineni Nagarjuna, Venkatesh, Mahesh Babu, Jr. NTR och Pawan Kalyan är några av de högst betalda skådespelarna inom telugufilmvärlden.

Trivia[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]