Tomils

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tomils
tyska: Gemeinde Tomils
Tidigare kommun
Byn Tomils
Byn Tomils
GW-GR-Tomils.png
Heraldiskt vapen
Land Schweiz Schweiz
Kanton Graubünden
Distrikt Hinterrhein
Krets Domleschg
Yta 30,53 km²[1]
Folkmängd 717 (2013)[1]
Befolkningstäthet 23 inv./km²
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Kommunkod 3671
GeoNames 7287317
Språk tyska
Karte Gemeinde Tomils 2010.png
Webbplats: http://www.tomils.ch/

Tomils (rätoromanska: Tumegl) är en tidigare kommun i distriktet Hinterrhein i den schweiziska kantonen Graubünden. som från och med 2015 ingår i kommunen Domleschg. Den inrättades 2009 genom sammanläggning av de tidigare kommunerna Feldis/Veulden, Scheid, Trans och Tumegl/Tomils. Kommunens huvudort var byn med samma namn.

Förr i tiden talade så gott som hela befolkningen den sutsilvanska dialekten av rätoromanska. Liksom i övriga Hinterrhein-distriktet har dock tyska språket tagit över nästan helt under 1900-talet. 1950 var hälften av befolkningen tyskspråkig i Tumegl/Tomils och Trans, några årtionden senare även i Scheid och Feldis/Vuelden. Vid folkräkningen 2000 var nästan 90% tyskspråkiga. Av de rätoromanskspråkiga bodde de flesta i de mer avlägset belägna byarna Scheid och Feldis. Skolundervisningen bedrivs på tyska. Låg- och mellanstadieeleverna i bergsbyn Feldis går dock i skolan i grannkommunen Rhäzüns, som också är tyskspråkig, men med rätoromanska som skolämne.

Vid reformationen gick kyrkorna i Feldis, Scheid och Trans över till den reformerta läran, medan Tomils behöll den katolska ordningen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bundesamt für Statistik (BFS) Arkiverad 2 februari 2015 hämtat från the Wayback Machine.