Tool

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tool
Tool roskilde festival 2006.jpg
Tool under Roskildefestivalen, 2006
Bakgrund Los Angeles, Kalifornien, USA
Genre(r) Alternativ metal, progressiv rock, progressiv metal, acid rock
År som aktiva 1990 –
Skivbolag Zoo Entertainment, Volcano II, Tool Dissectional
Relaterade artister A Perfect Circle, Pigmy Love Circus
Webbplats www.toolband.com
Medlemmar
Maynard James Keenan
Adam Jones
Danny Carey
Justin Chancellor
Tidigare medlemmar
Paul D'Amour

Tool är ett amerikanskt rockband bildat i Los Angeles 1990. Deras sound har beskrivits som "malande, post-Jane's Addiction heavy metal"[1] såväl som "ett ursprungligt sound så särskilt att det är stötande"[2] - de flesta förenklade kategoriseringarna av bandets genre avvisas ofta av fansen. (Se Argument om genre och kategorisering) De är kända för ovanliga texter, ofta spirituella eller ursprungliga i sin natur, och låtar som innehåller "komplexa rytmändringar, spöklika röster och ett våldsamt anfall av ändringar i dynamiken"[3] vilket resulterar i längre än genomsnittliga låtlängder. De flesta av deras musikvideor innehåller stop motion-animering skapade av både Fred Stuhr[4] (1967-1997) och gitarristen Adam Jones, i en stil som påminner om Brothers Quay vilket tenderar att föreviga uppfattningen om att Tool är ett "mörkt" band.

Musiken är influerad av Led Zeppelin, Pink Floyd, King Crimson, Rush och Yes, bland flera andra medan de i sin tur har blivit listade som influenser för band inom olika musikgenrer som art-, alternative-, math- och progressive rock, såväl som heavy metal och trip-hop.

Historik[redigera | redigera wikitext]

De tidiga åren (1990–1995)[redigera | redigera wikitext]

Tool grundades som ett litet fritidsprojekt år 1990 när Danny Carey och gitarrist/basisten Paul d'Amour träffade Adam Jones och Maynard James Keenan.

"Jag träffade Adam genom Tom Morello från Rage Against The Machine. Och jag bodde bredvid Maynard. Jag genomgick aldrig någon audition för dem, men jag tyckte ganska synd om dem eftersom de brukade bjuda in folk för att spela, och så dök de inte upp, så jag hoppade in." (Danny Carey)

Bandet har ända från början poängterat att deras musik inte handlar om business, utan om att uttrycka sig själv. Det hör man också i deras musik; ljudbilden är säregen och mystisk - allt annat än kommersiell.

Tool blev kända efter sitt första album, Opiate (1992), som lånade sitt namn från Karl Marxs berömda citat: "Religion är massornas opiat." Den 6 låtar långa EPn inkluderade singlarna "Hush" och "Opiate" som snabbt fick uppmärksamhet. En musikvideo för "Hush" skapades, men fick relativt lite sändningstid på grund av all den redigering som var nödvändig för nå kraven för "FCC standards" så att låten kunde spelas.

Tool var snabba med att släppa sitt första fullängds-album, Undertow (1993), efter Opiate. Bandet började turnera med sina kompisar i Rollins Band, Fishbone och Rage Against The Machine. Slutligen blev de bokade att spela på huvudscenen på Lollapalooza-festivalen år 1993, där de fick stor uppmärksamhet. Detta hjälpte till att öka Undertows popularitet och albumet sålde guld. Slutligen sålde albumet dubbelt platina den 14 maj 2001.

Bandet fick även negativ kritik. När singeln "Prison Sex" släpptes år 1994, med sin respektive musikvideo, regisserad och skapad av Adam Jones, kallades bandet in för utfrågning angående att videon var för grafisk och stötande av den kanadensiska grenen av MuchMusic. I sin mest direkta tolkning handlar texten om barnutnyttjande, och videon speglar detta symboliskt. Maynard James Keenan, som skrev texterna, har varit rätt klar om sin antipati mot sin styvfar under tidiga intervjuer, och var därför tvungen att förklara sitt förflutna och sin barndom under ett möte med MuchMusic där ämnet egentligen skulle ha klarat upp situationen. MuchMusic Canada talade aldrig med Jones om videons natur.

En annan incident ägde rum på "Scientology Celebrity's Centre" i maj 1993:

"Tool spelade på Scientology Celebrity's Centre, tydligen ovetande om att detta var sektens hem. Så fort de fick reda på detta, reagerade bandet aggressivt. Mellan låtarna stirrade Keenan först på de lyxiga markerna betalda av L. Ron Hubbards följeslagare, och sedan i ögonen på sin publik, och ylade i micken som ett får letande efter sin herdes grind. 'Bääää! Bääää!' bräkte sångaren." (BAM Magazine November, 1994).

I september 1995 hoppade d'Amour av och ersattes av den engelske basisten Justin Chancellor som då nyligen hade slutat i sitt band Peach, ett engelskt band som Tool tidigare hade turnerat med i Europa. Detta skedde när Tool hade spelat in lite drygt en låt på sitt andra album.

Ænima, rättstvister, A Perfect Circle och Salival (1996–2001)[redigera | redigera wikitext]

Några månader senare i oktober 1996, släppte Tool Ænima. Även denna gång hade en av singlarna svårt att få sändningstid, denna gång var det "StinkFist", som först blev nedkortad för radiobruk. MTV America bytte namnet på låten till "Track #1" på grund av stötande bibetydelser. Ett överväldigande svar från fansen fick de flesta radiostationerna att spela låten oklippt. Ænima var tillägnat satirikern Bill Hicks, som dog två och ett halvt år innan albumet släpptes. Några Hicks-föreställningar är inkluderade på Ænima och Undertow, med många sketcher om psykoaktiva droger och ett klipp med ett bräkande får. Tool fick även textbiten "Learn to swim, I'll see you down in Arizona Bay," (refrängen i låten "Ænema") från en annan populär Bill Hicks-sketch som handlade om hans ogillande av Los Angeles. Efter Ænima skulle det dröja fem år till nästa studioalbum, Lateralus.

År 1997 föregav Volcano Records kontraktsbrott mot Tool och stämde dem. Tool såg på erbjudanden från andra musikbolag, vilket inte var tillåtet enligt Volcano. Efter att Tool i sin tur stämde dem med argumentet att Volcano gjorde fel genom att använda ett förnyelsealternativ i deras kontrakt, så gick de ur rätten. De gick med på ett nytt kontrakt, ett tre-albums-kontrakt. Detta rättsliga bråk skapade en stor press på bandet och försenade deras arbete med nästa album. Under denna tid skapade Keenan ett nytt band, A Perfect Circle, med Tools gitarrtekniker Billy Howerdel.

Rykten om att Tool skulle splittras spreds tills bandet bestämde sig för att släppa vhs-/dvd-/cd-boxen Salival år 2000, vilket stoppade dessa rykten. Boxen innehöll inspelningar av unika live-låtar och "B-sides", däribland en ny version av "Pushit" som blev extremt populär hos fans och en cover av Led Zeppelins "No Quarter". Det fanns även fyra av bandets videor, "Stinkfist", "Ænema", "Prison Sex" och "Sober". Dvd:n innehöll även en bonusvideo av låten "Hush", från Opiate. Trots att detta album tekniskt sett inte hade några singlar så hittades den gömda låten "Maynard's Dick" och började spelas på FM-radio helt utan tillåtelse.

Lateralus och uppträdanden (2001–2005)[redigera | redigera wikitext]

I januari 2001 började rykten spridas om att bandet skulle släppa sitt nya album, Systema Encéphale, tillsammans med en låtlista full av mystiska och skumma latinska ord. Som förväntat började fildelningsprogram så som Napster att bli översvämmade med felaktiga filer som var förklädda till dessa låtar. Tool uttalade sig kritiskt om fildelningsprogram i och med den negativa effekten de ger mindre artister som är beroende av framgång i sin försäljning för att kunna fortsätta sin karriär.

"Jag tror att det finns många företag där ute som förtjänar att bli förstörda. De som blir skadade av MP3:s är dock inte företagen eller verksamheten, men artisterna, folk som försöker att skriva låtar." (Keenan under en intervju med "NY Rock" år 2000)

Endast en månad senare avslöjade de att albumet egentligen skulle heta Lateralus och att Systema hade varit ett knep, till stor förfäran för musiktidningarna och de kommersiella webbplatserna som under en längre tid hade accepterat fejktiteln. Lateralus innehåller låtar som är i genomsnitt sex och en halv minuter långa, svårhanterligt även för de mest ambitiösa discjockeyer. Musikvideon för låten "Parabola" är tio och en halv minuter lång, vilket gör den svårspelad på mainstream-kanaler som MTV. Albumet blev en kommersiell framgång världen över.

Trots att slutet av turnén verkade starta ännu en dvala för bandet, så var de inte helt inaktiva. Medan Keenan spelade in och turnerade med A Perfect Circle, släppte de andra bandmedlemmarna en officiell intervju ledd av Blair McKenzie Blake (länge underhållare av [1]), där de svarade på många frågor om sitt nästa album, framtida dvd-utgåvor, och den nya stilen på sin musik.

Sedan dess har medlemmar i Tool Army fått tillgång till inspelningar av när de tre bandmedlemmarna jammar på lite nytt material, och även ett erbjudande om att köpa en av de tre hundra försläppta och autograferade kopiorna av "Dubbelvinyl fyr-bilds-skiv"-version av Lateralus, som officiellt var släppt den 23 augusti 2005.

Den 20 december blev två dvd:s släppta, den ena innehöll singeln "Schism" och den andra "Parabola". Båda dvd-skivorna hade en musikvideo för varje singel, tillsammans med kommentarer, och även en remix av varje låt gjord av Lustmord, tillsammans med ett klistermärke som sade att det nya Tool-albumet skulle att vara ute våren 2006. Båda dvd-singlarna släpptes den 9 januari 2006 i Europa

10,000 Days (2006–idag)[redigera | redigera wikitext]

Den 29 januari 2006 slutförde Tool inspelningen av albumet 10,000 Days, som släpptes den 2 maj 2006 i större delen av Europa. Turné-vännerna Fantômas och svenska Meshuggah har, såväl som Radiohead, nämnts som influenser. Eftersom medlemmarna i Tool undviker media och sällan ger intervjuer, finns det dock lite bevis för detta.

När albumet läckte ut på Internet, på grund av att en radiostation spelade en jingel med en av låtarna från skivan och någon hackade sig in och kopierade skivan från stationen, gick det rykten om att Tool själva hade släppt denna läcka med felaktiga låtar för att försöka slippa all uppståndelse och alla försök att komma åt skivan. Men detta var alltså bara ett rykte.

Den 20 december 2005 släpptes två dvd:er. Den ena innehöll musikvideon för singeln "Schism", och den andra för "Parabola". På varje dvd fanns även dubbla kommentarspår och varsin remix av respektive låt av Lustmord. Dvd-singlarna släpptes den 9 januari 2006 i Europa.

Argument om genre och kategorisering[redigera | redigera wikitext]

Även om Tools musik inte varierar mycket i stil och teknik från album till album, så är det svårt att placera dem i en traditionell musikgenre eftersom deras musik är väldigt experimentell. Tool är onekligen del av rockgenren, men precis var i den genren och hur mycket influenser tidigare band har varit för Tool är ofta omstritt i debatter mellan både fans och vanliga lyssnare.

Många gånger blir Tool kategoriserade som alternative metal, en bred genre som används för att kategorisera band (så som Jane's Addiction, Rage Against the Machine och Faith No More bland andra) som väger på gränsen mellan estetik och rötterna hos metal och alternative rock. Men eftersom termen ofta används mer som ett paraply för band där kategorin är luddig än att sprida specifika stildrag, så är det svårt att analysera Tool tillsammans med andra alternativa metal-band i genrer.

Vissa menar att Tool framför allt är ett progressive rock (eller "prog")-band. Det är en rockstil som försöker leta sig iväg från mainstream, genom att "töja kanterna" på rockgenren, genom att skapa nya sound och stilar som ofta har en karakteristisk hög nivå av lager och komplexitet. Tool äger givetvis dessa saker, då de ofta använder sig av polyrytmer, dissonans och högt tekniska, udda och specialiserade musikaliska tekniker, så som Justin Chancellors basföreställning i låten "Disposition". Många av deras låtar innehåller komplexa takter: "The Grudge" är skriven i 10/8, "Schism" i 5/8 till 7/8 (eller 6,5/8 enligt Justin Chancellor), och "Lateralus" ändras från 9/8 till 8/8 till 7/8.

Bortom den breda definitionen av prog som en experimentell konstform, diskuteras vad som egentligen gör bandet till en del av prog-scenen. Till och med de mest citerade prog-banden, så som Rush, Pink Floyd och Emerson, Lake & Palmer, utmanar reglerna för genren genom att peka ut antingen impliciteten eller med deras egna ord de svaga skillnaderna i sound och stil mellan alla av de så kallade "prog-banden".

Det kanske mest citerade bandet som är en Tool-influens är King Crimson, som erkänt är en av deras egna favoritgrupper. King Crimson är listade på fronten hos progressive rock och ofta nämnda som en väg till att binda fast Tools plats i den progressiva rocken med hjälp av Transitiv relation. Robert Fripp, som länge har varit medlem av King Crimson har visat förakt för termen som förenklad och i en intervju med Tool berättade han hur de två banden är relaterade med varandra.

Robert Fripp: Jag var väldigt imponerad över att de visuella effekterna och bandet alla var delar av samma föreställning. Det var liksom som att, "De här grabbarna spelar samma låt." Men utan att vara bortskilda från filmen... Det fanns en integritet i allt.
Danny Carey: Tack... Vi alla typ växte upp lyssnandes på er.
(...)
Maynard James Keenan (refererande till en kommande turné): Först av allt är vi jätterädda att fortsätta efter er, och sedan kommer vi ha massa ungar i publiken som bara,
"Hallå, TOOL plagierade dessa grabbar totalt!"
Danny Carey: Det känns verkligen sådär ibland!
Robert Fripp: Hör ni influensen? Det finns bara en sak där jag hör en influens, bara en. Det var en sak som vi höll på att utveckla men avbröt. Och det är nästan exakt samma sak: tre noters arpeggio med en speciell gitarraccent. Så jag tror inte ni kunde ha hört den. Det är det enda.
Tool Army exklusiv intervju

Så debatten finns kvar, inte bara om deras plats i progressive rock utan också hur nära de påminner om sina efterkommande.

När Tool inte kalles för prog, så är de vanligtvis refererade till som någon underkategori av metal. Många har argumenterat om att de hör hemma i nu-metal-genren, på grund av sin stora influens inom genren. Maynard James Keenans unika sångstil har gång på gång setts influera nya artister, så som Pete Loeffler (från Chevelle), Aaron Lewis (från Staind), David Draiman (från Disturbed) och Steve Richards (från Taproot). Andra skulle inkludera Fred Durst (från Limp Bizkit), som kallar Tool för ett av hans "mest favorita band i världen" [2]. Denna association är speciellt benägen att debattera, på grund av skillnaden mellan Dursts (vanligtvis) rappade sånger, och Keenans stil, vilken inte inkluderar rappning. När man frågade om "dessa band som listar Tool som en influens" under en intervju i juli, 2001, med den australiska musiktidningen Drum Media svarade Keenan:

Jag ser inte riktigt kopplingen. Då det är en sorts intensitet i några av våra låtar, och dessa band plockar upp ytskrapet och kallar det influens. (...) När jag hör dessa skrikiga, fåniga tillgjorda idioterna hoppande upp och ned, mer bekymrade om sina frisyrer än sin musik, det är bara det att vi inte gör sånt, vad missar jag? Det finns inget i deras musik som rör mig, eller intresserar mig och får mig att vilja sitta ned och lyssna på den, vilket är beklagligt. Jag kanske bara är en cynisk gammal jävel.

Man kan även citera baklängesheten i logiken när det gäller nu-metal-fallet. Om den var applicerad på andra fall, kunde bluesartisterna som influerade Led Zeppelin bli argumenterade till att höra till hårdrock, eller så kunde salsaartisterna som influerade The Mars Volta bli förknippade med aggressivitet på något sätt.

Tool får ibland en förlängd genre som skulle vara specifik för bandet, så som "psykedelisk math metal" (se MTV News: The Pain of Perfection) - som andra band som trotsat en vanlig klassificering har fått. De har även blivit listade under många genrer som folk vanligen inte skulle tyckt de var del av, så som jazzrock, och ibland även trip-hop, även om detta oftast sker som en anspelning på ett unikt live-set som innehåller Tricky.

Hur väl man accepterar någon av de applicerade klassifikationerna är ofta en fråga om smak. Många människor är missnöjda över att "genreteorier" blir applicerade på Tool över huvud taget, och menar att alldeles för ofta är genreklassificering värdelöst eller till och med begränsande.

Gruppnamnet[redigera | redigera wikitext]

Namnet "Tool" föregavs av trummisen Danny Carey i en intervju år 1994 och menade att bandet fungerade som ett verktyg för sina fans med vilket de skulle komma att förstå lakrymologi, en pseudofilosofi som skulle ha grundats 1949 av Ronald P. Vincent sedan hans hustru hade dött i en snöplogsolycka. Mer troligt är det att bandet kom på det här själva för att kunna skapa en unik bakgrund för sin egen tro.

Lakrymologin förkunnar att gråta är det bästa sättet att släppa ut sina känslor på och att gråt skulle uppmuntras som terapi. Tools texter uttrycker ofta detta i deras öppna känslor om ilska och frustration. Folk som signerar lakrymologi tror ofta att man bara genom smärta (både fysisk och psykisk) och återhämtning, kan utveckla sig själv, genom att använda lite av en "allt som inte dödar mig gör mig starkare"-mentalitet.

Andra teorier om ursprunget hos Tools namn inkluderar ett smeknamn för "brown-nosing" eller potentiellt självgoda meniga. Maynard James Keenan gick på United States Military Academy i West Point, New York, och den första låten på Undertow (som heter "Intolerance") refererar till en militärisk hedersregel som tillrättavisar alla meniga, och som "verktygen" följer bokstav för bokstav: "En menig ska inte ljuga, fuska eller stjäla, och kommer inte tolerera de som gör så." I samma stil skapade bandet en mellanlåt ("Useful Idiot") för Ænima - en term som används för att beteckna interna oliktänkande som ses förenkla saker och ting för en fientlig styrka (illustrativt men med tvivelaktig trovärdhet, sägs det att Lenin har refererat den västliga kommunistsympatisörerna som sina "useful idiots").

Baserat på en av bandets tidiga logotyper och en humoristisk B-sida, har en del föreslagit att namnet kommer från ett slang för manliga genitaler.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Adam Jones
Justin Chancellor

Nuvarande medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Tidigare medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Sidoprojekt[redigera | redigera wikitext]

Alla medlemmarna i Tool har sina egna sidoprojekt som existerar både medan och efter Tools egna tid för inspelning och turnering. Det mest anmärkningsvärda är Maynard James Keenans band A Perfect Circle, som grundades under rättsjippot som Tool hade med sitt skivbolag på sent 90-tal. A Perfect Circle har sedan dess blivit ett eget band och Maynard har tillbringat mycket tid med dem. 2006-09-30 bekräftade Maynard ytterligare ett projekt på A Perfect Circles webbplats, och Puscifer föddes. Danny Carey spelar trummor i både Pigmy Love Circus och Volto!. Adam Jones har gjort flera samarbeten med The Melvins och Adrian Belew, såväl som att regissera och designa konst för band som Peach. Bredvid samarbeten med andra musiker så har Justin Chancellor sin egen bokaffär, kallad Lobal Orning, som han sköter med hjälp av sin fru.

Gästmusiker[redigera | redigera wikitext]

Dessa artister har spelat med Tool på deras föreställningar.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum och EP[redigera | redigera wikitext]

År Titel Skivbolag Anmärkningar
1992 Opiate Zoo/BMG/Volcano: USA EP
1993 Undertow Zoo/BMG/Volcano: USA
1996 Ænima Zoo/Volcano/BMG: USA
2000 Salival Volcano II/Tool Dissectional: USA cd/dvd/vhs boxset
2001 Lateralus Volcano II/Tool Dissectional: USA
2006 10,000 Days Volcano II/Tool Dissectional: USA Släpptes 2 maj 2006

Singlar[redigera | redigera wikitext]

År Titel Skivbolag Anmärkningar
1993 Prison Sex Zoo/BMG: DE 4-Track Slimline Jewelcase
1993 Prison Sex Zoo/BMG: UK 4-Track Slimline Jewelcase; 4-Track Grey Vinyl
1994 Prison Sex Zoo/BMG: AU 5-Track Cardsleeve
1994 Sober Zoo/BMG: DE 3-Track Slimline Jewelcase
1993 Sober Zoo/BMG: UK 3-Track Picture Disc Vinyl
1994 Sober - Tales From The Darkside Zoo/BMG: Dutch 9-Track Slimline Jewelcase
1994 Sober Zoo/BMG: AU 3-Track Cardsleeve
2005 Schism Volcano II/Tool Dissectional: US Dvd; Tri-Fold Digipak
2005 Parabola Volcano II/Tool Dissectional: US Dvd; Tri-Fold Digipak

Andra utgåvor[redigera | redigera wikitext]

År Titel Skivbolag Anmärkningar
1991 Tool Toolshed kommersiell EP

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

  • Bandets radiosinglar och medkommande musikvideor inkluderar: "Hush" från Opiate, "Sober" och "Prison Sex" från Undertow, "Stinkfist" och "Ænema" från Ænima, samt "Schism" och "Parabola" från Lateralus. "Hush" är den enda videon där bandmedlemmarna syns, men man kan även se dem i korta ögonblick i "Sober". Även om videorna främst är regisserade av gitarristen Adam Jones, så blev många skapade med hjälp av andra artister, så som Cam de Leon, Alex Grey och Bröderna Strause.
  • De radiosinglarna som inte hade något musikvideo är: "Opiate" från Opiate, "Eulogy", "Forty-six & 2" och "H." från Ænima, samt "Lateralus" från Lateralus.
  • Komikern Bill Hicks har influerat och är mycket respekterad av bandet. Klipp från hans komik finns med på "Third Eye" och på cdfodralet till Ænima finns en bild på honom med titeln Another Dead Hero. På det lentikulära fodralet på cd:n finns en bild av Kalifornien som sjunker ner i Stilla havet, vilket kommer från Bill Hicks hat mot Los Angeles, vilket inspirerade termen "Arizona Bay".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tool > Biografy”. http://www.allmusic.com/artist/tool-p23076. Läst 17 augusti 2006. 
  2. ^ ”Tool”. allmusic. Arkiverad från originalet den 26 oktober 2005. http://web.archive.org/web/20051026051613/http://www.rollingstone.com/artist/bio/_/id/213/tool?pageid=rs.Artistcage&pageregion=artistHeader. Läst 17 augusti 2006. 
  3. ^ ”Laterus”. allmusic. http://www.allmusic.com/album/lateralus-r528279. Läst 17 augusti 2006. 
  4. ^ ”Tool”. Arkiverad från originalet den 22 april 2006. http://web.archive.org/web/20060422090008/http://anp.awn.com/stuhr-gallery.html. Läst 9 september 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]