Topless

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En grupp kvinnor i dåvarande Tyska Östafrika (någon gång mellan 1906-1918).
Bandet The Ladybirds uppträder toppless i Bergen i Norge år 1968.
Badplats i Tyskland 1987.
Kvinnor på stranden, Cypern.
Femen i en demonstration, Paris 2012.

Topless (engelska för ’utan överdel’) innebär att en person, vanligen en kvinna, har naken överkropp.

På många platser anses det vara okontroversiellt att män har bar överkropp, åtminstone i samband med exempelvis bad. Därför används termen topless sällan om män.

Oftast används begreppet topless i samband med bad eller solbad. Kvinnan har ofta på sig underdelen av en bikini eller shorts.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I forntiden, i antikens Europa och i varmare länder har kvinnlig klädedräkt med bar överkropp förekommit. I historisk tid i västerlandet har det dock varit mycket ovanligt, förutom i varietéer, i konst och liknande.

Solbränd hud blev mode i Nordeuropa i början av 1900-talet. Intresset för friluftsliv och utomhusbadande hade ökat. I hälsodebatten uppmuntrades solbad, vilket ansågs sunt. Badkläderna blev mindre. Bikinin lanserades år 1946, men blev populär först 1956, genom massmediebilder på Brigitte Bardot i bikini.[1]

Filmer som Hon dansade en sommar, 1951 och Sommaren med Monika, 1952 marknadsförde nakenbad (utanför naturistkretsar) i Sverige. Detta blev efter hand vanligare, särskilt på mer avskilda platser, i friluftsliv, vid bastun och i det rörliga båtlivet, sammanhang där det var mycket vanligt från 1965 till omkring 1995. Det blev dock aldrig vanligt på allmänna stränder i Sverige.

Monokini och topless[redigera | redigera wikitext]

År 1964 lanserade modedesignern Rudi Gernreich en topless baddräkt, kallad "monokini" (i svensk press ”ikini”). Det var en bikinibyxa med endast band över axlarna. Monokinin fick dock större uppmärksamhet i massmedia än på stränderna.[2]

År 1968 kom, inte minst genom tydlig kritik från feminister, ett mode som innebar att vissa kvinnor fram till början på 1980-talet slutade använda BH.[3] Unga feminister kastade "tortyrinstrument» som BH, högklackade skor och lösögonfransar.[4] Dagstidningar publicerade i början av 1970-talet bilder från det årliga feministiska kvinnolägret på danska ön Femø, som startats av rødstrømperne år 1971.[5] Deltagarna var topless, ibland nakna.[6][7][8][9] ”Ved at være nøgne på Femø praktiserede kvinderne, hvad de opfattede som en kropslig frigørelse, hvor de afseksualiserede kvindekroppen.”[10]

I början av 1970-talet började bikiniöverdelen ifrågasättas i modet.[11] Synliga linjer, ”tanlines”, av baddräkten har länge betraktats som oestetiska. Man hade därför ofta vikt undan axelbanden eller lossat bikinibandet när man solade ryggen. På 1970-talet blev solbrända bröst eller solbränna över hela kroppen status. Det visade att man hade tillgång till ett privat område att sola på.

Efter mitten på 1970-talet blev det allt mer vanligt att unga kvinnor helt enkelt tog av sina bikinitoppar då de solade, både i Sverige och i Cannes och Saint-Tropez. Det spred sig snabbt i alla åldrar. Från 1980 och fram till omkring 1995 var det relativt vanligt att bada och sola topless i Sverige.[11]

Under slutet av 1980-talet blev hel baddräkt åter mode. Men topless-solandet var då så etablerat att baddräktens överdel helt enkelt "rullades ihop" ned till midjan.

Tillbakagång[redigera | redigera wikitext]

I slutet av 1990-talet kom en snabb och tydlig omsvängning. Modet förändrades först hos unga. Äldre, som levt med topless-solandet i decennier, förvånades och fortsatte ofta sola topless. Men efter hand kom alla att anpassa sig till det nya modet.

Antalet kvinnor som solade topless minskade snabbt i både Sverige och andra länder. Omkring år 2005 var toplessmodet på stränderna nästan helt borta. Vad som var orsaken till detta är oklart, men även nakenbad i samband med båtliv, friluftsliv och bastubad etc har under samma tid minskat och är numera nästan försvunnet.

Topless-modet 1975-1995 var knappast ett uttryck för revolt eller radikalitet.[enligt vem?] Det uppfattades snarare som ett bekvämt och naturligt val.[enligt vem?] Men då topless senare kommit tillbaka har det ofta varit förknippat med dels viljan att få massmedial uppmärksamhet, dels olika feministiska aktioner.[12][13]

Från 2007 och några år framåt pågick en debatt i Sverige angående om det skulle vara tillåtet för kvinnor att bada topless på badhus. Ett nätverk som kallades Bara bröst drev frågan, och det blev efterhand tillåtet på några badhus runtomkring landet för tjejer att bada utan att täcka för brösten.

Utanför Europa[redigera | redigera wikitext]

I USA fanns aldrig samma etablerade tradition kring topplöst badmode som i Europa. Men där hade det under 1990- och 2000-talet drivits aktioner kring topfreedom. Där finns rörelsen "Topfree equality" som verkar för att bar överkropp skall vara tillåtet för kvinnor där detta anses godtagbart för män. Liknande åsikter blev tydligt framförda i Sverige hösten 2007, efter att unga kvinnor nekats bada topless på badhus. Nätverket "Bara Bröst" bildades 2007. Man kunde då notera att unga människor då inte var klara över den otroligt etablerade ställning detta badmode hade haft i Sverige några decennier tidigare.

Efter 2010 har nätverket Femen i Ukraina fått mycket stor uppmärksamhet efter olika topless-aktioner. År 2013 har även Femen-aktioner i Sverige uppmärksammats.

I vissa länder, exempelvis i Afrika, kan topless ingå som del av traditionell "folkdräkt", även buren av kvinnor som normalt bär västerländska kläder. Ett påtagligt exempel är Umhlanga, som årligen genomförts sedan 1940-talet, och där tiotusentals unga kvinnor deltar i traditionell dräkt.

I Japan var topless nästan som en ”uniform” för ama, en tusenårig tradition av kvinnliga dykare, ofta pärldykare. Traditionen försvann på 1960-talet när våtdräkt blev mer allmänt tillgänglig.[14][15]

Attityder till topless[redigera | redigera wikitext]

I många länder, särskilt i Asien och Afrika, är det straffbelagt att visa sig topless. I många länder anses inte heller män kunna visa sig utan något på överkroppen. I vissa länder, till exempel Thailand, ogillar man visserligen att folk visar sig topless men tillåter det ändå för att locka utländska turister till landet.

I många fall beror människors attityd på sammanhanget: det man kan acceptera på stranden kanske man ändå inte tycker är godtagbart på stadens gator eller på krogen. Ibland bestäms frågan uttryckligen i den klädkod som råder på ett visst ställe.

Frågan om kvinnors möjlighet att bada topless blev aktuell i Sverige hösten 2007 efter att kvinnor avvisats från badhus när de mot reglerna försökt bada topless. Detta ledde till att nätverket "Bara Bröst" bildades med motivering "Att ändra reglerna så att män och kvinnor har samma rättigheter att gå barbröstade på badhus ser vi som ett självklart steg mot ett mer jämställt samhälle".[16]

Vid Super Bowl XXXVIII i USA visade artisten Janet Jackson av misstag sitt ena bröst under halvtidspausens direktsända underhållning (se Nipplegate). Den tittarstorm som följde berodde främst på att det ansågs att programmet borde vara familjevänligt, men händelsen blev också en milstolpe i medial historia.[17]

I bland annat Nordamerika finns rörelsen Topfree equality ("överdelsfri jämställdhet") som verkar för att det skall vara tillåtet för kvinnor att visa brösten överallt där det anses godtagbart att män gör det. Skälen till hållningen är att man anser att det skall vara jämställt mellan könen, att det blir lättare för kvinnor som ammar och för att kvinnor skall kunna sola sig och för att det över huvud taget skulle vara mer praktiskt.[18][19]

En internationell rörelse, raelians[20], har tagit upp på kampen för att det överallt ska vara tillåtet att vara topless och ligger bakom Gotopless.org.[21]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 • Nationalencyclopedin (Baddräkt; Topless).
 • Tio tvättar sig. Fataburen, Nordiska museet, 2004.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Bikini, Nationalencyklopedin, 2, s. 534.
 2. ^ Topless, Nationalencyklopedin, 18, s. 337.
 3. ^ Behå, Nationalencyklopedin, 2, s. 374.
 4. ^ Elisabeth Lönnå, Den nye kvinnebevegelsen i 1970-årene.
 5. ^ Bild från Femø 1971.
 6. ^ Liv och skrift.
 7. ^ Femølejren fylder 40.
 8. ^ Femø 1971.
 9. ^ Kvindeplakater Femø
 10. ^ Anne Brædder: Femø kvindelejr 1971-2010 og femøisternes kollektive erindring om lejren, 2010, s. 74.
 11. ^ [a b] Baddräkt, Nationalencyklopedin, 2, s. 205.
 12. ^ DN om topless.
 13. ^ A brief history of topless protest. (engelska)
 14. ^ Diving mermaids of Japan. (engelska)
 15. ^ last Japanese mermaids. (engelska)
 16. ^ ”Bättre för bröstbadare”. Bättre för bröstbadare. Skånskan. http://skanskan.se/article/20080114/NYHETER/698050169/-/battre-for-brostbadare. Läst 1 juli 2013. 
 17. ^ One Boob Built YouTube: How Nipplegate Changed the Way We Share Video (engelska)
 18. ^ Topfree Equal Rights Association (TERA) (engelska)
 19. ^ Topfreedom. (engelska)
 20. ^ Rael blog. (engelska)
 21. ^ Go topless. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]