Tordesillasfördraget

Från Wikipedia
Uppdelningen i Tordesillasfördraget
Sida ur Tordesillasfördraget

Tordesillasfördraget (spanska: Tratado de Tordesillas; portugisiska: Tratado de Tordesilhas) var ett bilateralt fördrag som slöts 1494 i Tordesillas mellan Spanien och Portugal där gränsen mellan ländernas utomeuropeiska besittningar bestämdes.

Fördraget[redigera | redigera wikitext]

Fördraget innebar en uppdelning av de nyupptäckta områdena utanför Europa mellan Portugal och Spanien. Gränsen mellan ländernas utomeuropeiska besittningar bestämdes till en linje 370 leguas (2193 km) väster om Kap Verde där det som låg öster om denna linje skulle tillhöra Portugal och det som låg väster därom skulle tillhöra Spanien. Det blev lite oklart vilken longitud detta motsvarade, eftersom det fanns olika sätt att räkna, varierande mellan 42° och 50° väster om Greenwich. Senare kom Brasiliens kust att utsträckas till cirka 52°V.

Tanken var att förhindra en väpnad konflikt mellan dåtidens mest betydande katolska länder.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Redan 1481 tilldelade påven allt icke-kristet land utanför Europa (utom de spanska Kanarieöarna) till Portugal, som var den nation som påbörjat upptäcktsresor till sjöss. År 1493, efter Columbus första resa, gav påven som då var spanjor, allt land väster om Azorerna och söder om Kap Verde till Spanien (Inter Caetera).

Portugals kung var missnöjd och startade förhandlingar om gränslinjen. Förhandlingarna i Tordesillasfördraget avslutades den 7 juni 1494 i den spanska staden Tordesillas under överinseende av påve Alexander VI. Fördraget ratificerades den 2 juli av de spanska monarkerna Isabella I av Kastilien och Ferdinand II av Aragonien samt den 5 september Johan II av Portugal och stadfästes även av påven Julius II 1506.

Originalen förvaras idag i Archivo General de Indias i Sevilla och Arquivo Nacional da Torre do Tombo i Lissabon.

Senare skulle fördraget komma att utökas i Zaragozafördraget, där en linje på andra sidan jorden drogs.

Andra länder ignorerade fördraget och kom att konkurrera med Spanien och Portugal. Dessa var främst Storbritannien, Frankrike och Nederländerna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]