Torne

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För fartyget, se S/S Torne. För spännesdelen, se torne (spänne).
Torne
Småort
Torne bro
Torne bro
Land Sverige Sverige
Landskap Småland
Län Kronobergs län
Kommun Alvesta kommun
Koordinater 56°41′25″N 14°36′20″Ö / 56.69028°N 14.60556°Ö / 56.69028; 14.60556
Area 16 hektar
Folkmängd 123 (2010)[1]
Befolkningstäthet 7,69 inv./hektar
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Småortskod S1945
Tornes läge i Kronobergs län
Red pog.svg
Tornes läge i Kronobergs län
SverigesLän2007Kronoberg.svg

Torne är en småort i Alvesta kommun, belägen i Västra Torsås socken invid sjön Åsnen mellan Skatelövfjorden och Julöfjorden. Torne är omgiven av vacker bokskog och strax utanför fins Tors källa en vacker del av skogen med rinnande vatten.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I orten bedrevs järnbruk sedan 1600-talet men ortens blomstringsperiod inföll från tiden när Karlshamn-Vislanda Järnväg var klar 1874.

1630-talet uppfördes ett järnbruk och hammare i Torne, beläget på nuvarande Torne gård. Sjömalm som togs upp i sjön Åsnen och träkol kom från intilliggande skogar. Masugnen släcktes på 1730-talet medan hammarsmidet upprätthölls med ett fåtal arbetare till början av 1800-talet. Torne hade då inköpts av bröderna Hamiltom på Huseby Bruk, som lade ned verksamheten.

Pådrivande vid uppförandet av Torne bro var Gunnar Olof Hyltén-Cavallius i Sunnanvik. Som uppskattning restes en minnessten vid det östra brofästet. Bron invigdes 1884 och var lite smalare på Vrankungesidan än på Skatelövssidan. Detta berodde på att finansieringen kom från två härader, Kinnevald och Allbo. Broförbindelsen restaurerades genomgående under 1980-talet.

Under mitten av 1900-talet fanns det i Torne en järnvägsstation med postkontor, tre affärer (Ströbergs, Ingemarssons och Rydströms), en charkuteributik, fotograf, sömmerska och modist, sparbankskontor, pensionatet Tornesund, urmakare, dansbana m.m.

Båtbyggeriet, där Torneekan byggdes, finns kvar men verksamheten är nedlagd. Järnvägstrafiken upphörde i maj 1970, stationsbyggnaden såldes till privatbostad, magasinsbyggnaden revs och spåret används nu för gång- och cykeltrafik.

Samhället[redigera | redigera wikitext]

I samhället finns en lanthandel (Ströbergs), dansbanan (Strandpärlan) med intilliggande fotbollsplan ( Västra Torsås IF) samt camping med badplats. Idrottsplatsen heter Tornevallen och invigdes 1962

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Bilder på Tornevallen, hemmaplan för Västra Torsås IF

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Småorter; arealer, befolkning”. Statistiska centralbyrån. http://scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Miljo/Markanvandning/Smaorter-arealer-befolkning. Läst 6 maj 2013.