Torquato Tasso

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Torquato Tasso
Torquato Tassos gravmonument, utfört av Giuseppe Fabris (1857). Sant'Onofrio, Rom.

Torquato Tasso, född 11 mars 1544 i Sorrento, Italien, död 25 april 1595 i Rom, var en italiensk diktare under senrenässansen, son till Bernardo Tasso.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Torquato Tassos far var aktiv i politiken, varför familjen tvingades lämna Sorrento när Torquato Tasso var barn. Barndomen tillbringade han i Neapel, där den litteräre fadern gav honom vitter bildning, och inskrev honom i jesuiternas skola. Han började studera juridik vid universitetet i Bologna, men avbröt sina studier för att istället författa. 1565 blev han hovpoet och historiograf i Ferrara för huset Este, där han skulle insjukna psykiskt med förföljelsemani och hysteri. De sista åren förde han ett kringresande liv, och under sju år var han intagen på hospital för våldsamhet. Han avled i Rom där han befann sig med anledning av att påven Clemens VIIICapitolium skulle låta kröna honom till landets främste skald, men hann inte mottaga lagerkransen.

Det första viktiga verket var herdedramat Aminta (1580), som skrevs inför en fest vid hovet. Hans mest berömda verk är dock eposet Det befriade Jerusalem (1581; ”La Gerusalemme liberata”). Tasso var rädd att eposet skulle uppfattas som hädiskt, varför han lät en inkvisitor läsa det innan han lämnade det till tryck. För att kunna skriva verket hade Tasso gjort omfattande studier i krönikor, och i tacksamhet till huset Este, är den ättens förfader Rinaldo d'Este verkets hjälte. Trots den tydliga prägeln av historicitet, är berättelsen en ren fiktion i vilken även övernaturliga inslag spelar stor roll för handlingen. I estetiskt avseende var Tasso anhängare av Aristoteles.

Tassos gravmonument finns i kyrkan Sant'OnofrioJaniculum i Rom. I det intilliggande klostret finns hans dödsrum som nu är museum.

Verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Olsson, Bernt; Algulin Ingemar (1995). Litteraturens historia i världen (4., [utök.] uppl.). Stockholm: Norstedt. sid. 156-157. Libris 7156663. ISBN 91-1-943622-X 
  • Epoker och diktare: allmän och svensk litteraturhistoria. Red. Lennart Breitholz. Stockholm: Almqvist & Wiksell 1971.
  • Litteraturhandboken. När Var Hur-serien. Stockholm: Forum 1984. ISBN 91-37-08380-5

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]