Torre de Éboli

Från Wikipedia
Torre de Éboli i Pinto.

El Torre de Éboli är en medeltida byggnad i Pinto, i den autonoma regionen Madrid i Spanien. Den har ett stort historiskt värde, det är platsen där Prinsessan av Éboli, Antonio Pérez, sekreterare till Filip II, och 1808 under en kort períod, även Manuel Godoy, Karl IV:s skyddsling, satt fängslade.

Byggnaden har varit föremål för olika ombyggnader under sin långa historia, bland dessa märks de som företogs under 1600- och 1900-talet. Byggnaden är i gott skick. Tornet står på privat mark och används som bostad.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ana de Mendoza de la Cerda, prinsessa av Éboli, spärrades in i tornet 1579.

Detta torn kan ha konstruerats i mitten av 1300-talet, på begäran av Íñigo López de Orozco, som vid den tiden mottog herresätet Pinto, av Peter I av Kastilien (med tillnamnet "den grymme"). Första referenserna till tornet härrör från 1382 och i dessa beskrivs ett besök i byggnaden av Johan I av Kastilien, byggnaden tillhörde då Juana de Orozco.

Monarkens besök gör det antagligt att tornet var en del av ett mycket större komplex än det nuvarande – som har reducerats till endast tornet – och som kunde härbärgera det kungliga följet.

Tornet i Pinto användes under 1500- och 1600-talet som fängelse för adel och berömdheter. Här satt under sex månader Ana de Mendoza de la Cerda,[1] prinsessa de Éboli, fängslad efter att ha tillfångatagits den 28 juli 1579[a] av Filip II av Spanien. Hennes dåliga hälsotillstånd och de dåliga förhållandena i tornet[b] gjorde att hon överfördes till, först slottet Santorcaz (Madrid), och senare till palatset i Pastrana (Guadalajara), där hon dog 1592.

1589 fängslades Antonio Pérez, Filip II:s sekreterare. Han satt fången under två månader, anklagad för avslöjande av statshemligheter och i botten av processen att ha planlagd mordet på Juan de Escobedo, sekreterare till Juan de Austria, kungens bror.

Under Filip IV:s regering på 1600-talet förvisades Francisco María Carrafa, hertig av Nochera dit, där han dog år 1642.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Prinsessan satt fången i tornet från natten då hon fängslades i Madrid 28 juli 1579 till februari 1580, då hon fördes till Santorcaz. Fernández Álvarez, sid 214.
  2. ^ Tornet i Pinto hade valts på grund av sin närhet till Madrid och kungen, trots att förhållandena i tornet var dåliga. Fernández Álvarez, sid 218.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Manuel Fernández Álvarez (2009). La princesa de Éboli. Espasa Calpe. ISBN 978-84-670-3034-1 (spanska)