Torrtoalett

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Torrtoalett.

Torrtoaletten är en toalett som till skillnad från vattentoaletten inte använder vattenspolning. Det finns olika varianter av torrtoaletter.

  • Mulltoalett, ofta benämnd mulltoa och även kallad "liten biologisk toalett", är en torrtoalett där avfallet samlas i en behållare under toaletten och bryts ned av mikroorganismer. Avfallet omvandlas därigenom till kompost, som kan användas som gödningsmedel. Avfallet rörs om manuellt eller mekaniskt för att påskynda nedbrytningen.
  • Multrum eller ”stor biologisk toalett” har en större behållare, där även annat komposterbart avfall kan deponeras. En speciell typ av multrum är en torrtoalett för långtidskompostering, där det fasta krymper dramatiskt och kan lämnas kvar i processen i upp till 40 år vilket väsentligen isolerar sjukdomsalstrande organismer. Vätskan, som kommer från urin, kan filtreras i botten av komposteringstanken för att bli lukt- och bakteriefri. Den bör därefter samlas upp och spridas över en större yta för att inte mätta markens jonbytarkapacitet och påverka grundvatten. På så sätt slipper man urinseparering i toalettstolen.
  • Urinseparerande torrtoaletter skiljer "vått" från "torrt". Urinen kan med fördel användas som gödsel och fekalierna komposteras. Eftersom urin och fekalier aldrig blandas uppstår ingen jäsning och därmed inte heller någon latrinstank.
  • Frystoalett är torrtoalett som fryser innehållet. Innehållet är i biopåsen, som man kan kasta till kompost. Den är lukt- och bakteriefri. Frystoalett behöver inte heller ventilation eller kemikalier.

Även hybridtoaletter där avfallet spolas bort med vatten finns.

Torrtoalett kan ses som en miljövänlig avfallshantering. Även i områden med vattenbrist kan torrtoaletter fylla en funktion.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]