Torsåkers kyrka, Ångermanland

Torsåkers kyrka
Kyrka
Torsåkers kyrka i juli 2012
Torsåkers kyrka i juli 2012
Land Sverige Sverige
Län Västernorrlands län
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Härnösands stift
Församling Torsåkers församling
Plats Torsåkers socken
 - koordinater 63°4′47.2″N 17°44′29.8″Ö / 63.079778°N 17.741611°Ö / 63.079778; 17.741611
Invigd Medeltiden
Bebyggelse‐
registret
21300000004415

För kyrkan i Gästrikland se Torsåkers kyrka, Gästrikland.

För kyrkan i Södermanland se Torsåkers kyrka, Södermanland.

Torsåkers kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Torsåkers församling i Härnösands stift. Kyrkan ligger vid kyrkbyn Torsåker i Kramfors kommun.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Ursprungliga kyrkan uppfördes på 1200-talet och bestod då av ett långhus med ett lägre rakt avslutat kor i öster. Under 1400-talet förlängdes kyrkan åt väster och koret vidgades till samma bredd som långhuset. I kyrkorummet byggdes två stjärnvalv av tegel. Därefter försågs väggar och valv med kalkmålningar. På 1600-talet utvidgades fönstren.

1793 sänktes yttertaket, ett fönster togs upp i norra väggen och kyrkorummets målningar överkalkades. År 1815 byggdes ett nytt tak, dock var det ett nästan exakt likadant somt förgångna.

1930 togs kalkmålningarna åter fram, och även detta år infördes elektricitet i kyrkan, man installerade då element. År 1930 renoverade man även kyrkan på utsidan, både själva kyrkobyggnaden samt att man byggde en mur runt kyrkogården. 1856 återfick kyrkan sin medeltida branta takresning. Efter häxbränningen som ägde rum i Torsåker revs det mesta av inredningen ut och man köpte nytt, detta efter år 1675.

Innan kyrkan bygdens var detta en viktig handelsplats för vikingarna, älven låg nära och det var god jord att bruka. När kristendomen kom till Sverige valde man därför att bygga kyrkan just här, men byggnaden fick sitt namn efter asaguden Tor, då man fortfarande ansåg att detta var hans jord.

Idag finns också en nyare kyrkogård närmare älven, där även minneslunden befinner sig.

Klocktornet[redigera | redigera wikitext]

Det nuvarande klocktornet byggdes under 1600-talet, då man var tvungen att riva det gamla, eftersom det lutade alltför mycket. I folkmun kallades tornet för "Lutande tornet i Pisa". Det var tänkt att det nya klocktornet skulle byggas i anslutning till kyrkan i väst och det göts en grund för tornet där. Men istället bytte man plats för kyrkans entré och kyrkobesökarna fick då en gjuten stenplatta utanför ingången och klocktornet byggdes ungefär 10 meter längre bort som en egen byggnad.

Häxprocessen[redigera | redigera wikitext]

År 1675 ägde häxprocessen i Torsåker rum. Torsåker kyrka stod som rättegångssal när prästen Laurentius Christophori Hornaeus dömde 71 kvinnor, barn och även män för häxeri. De dömda tog sin sista nattvard i Torsåker kyrka innan de fördes till det så kallade Häxberget där de halshöggs och sedan brändes på bål. Det bör dock tilläggas att det var världsliga domstolar eller statliga kommissioner som utdömde dödsstraffen. Denna makt tillkom inte prästerna, som dock hade en viktig roll som vittnen vid rättegångarna

Kyrkan idag[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan används en gång i månaden till söndagsgudstjänst men kyrkan är väldigt populär till bröllop, dop och begravningar. Det sker ungefär 60 kyrkliga ceremonier varje år i kyrkan. Den är också ett populärt turistmål speciellt för de som har anknytning till häxbränningen men även för allmänheten i närområdet.

Kyrkan idag behöver mycket resurser från Härnösands stift för restaurering, man är därför tvungen att ansöka om bidrag ofta.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Man I. Man II. Pedal
Principal 8 Rörflöjt 8 Subbas 16
Flûte harm. 8 Salicional 8 Koralbas 4 (transmission)
Oktava 4 Gemshorn 4
Täckflöjt 4 Nasard 2 2/3
Oktava 2 Flageolette 2
Mixtur III-IV
Trumpet 8

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]