Torskkrigen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Torskkrigen
ISLEEZ.png
Islands territorialvattengränser[förtydliga]
PlatsNordatlanten
Datum19481976
KaraktärFiskekonflikt
Part IIsland Island
Part IIStorbritannien Storbritannien
ResultatStorbritannien lovade att från 1 december 1976 sluta fiska i omtvistade områden

Torskkrigen (is: Þorskastríðin) var en serie konflikter åren 1948–1976 mellan Island och huvudsakligen Storbritannien gällande rätten att fiska torsk utanför den isländska kusten.

Andra torskkriget[redigera | redigera wikitext]

Det andra torskkriget mellan Island och Storbritannien hade sin bakgrund i Islands utsträckning av sin fiskegräns 1972 från 12 till 50 sjömil utanför kusten. Detta ledde till en konflikt om vilken ekonomisk zon ett land kunde ha men också om vilka fångstmetoder som var acceptabla vid djuphavsfiske. Brittiska trålare som tog sig in i zonen skyddades av den brittiska flottan. Konflikten löstes 1973 när den isländska regeringen tillät ett begränsat antal brittiska trålare att fiska inne i zonen.

Tredje torskkriget[redigera | redigera wikitext]

År 1975 utsträckte Island sin ekonomiska zon till 200 sjömil utanför kusten, vilket gjorde att konflikten blossade upp igen 1975–1976. Den isländska kustbevakningen ingrep mot brittiska trålare och klippte med hjälp av specialbyggda båtar helt sonika av trålarna för dem. Mot den isländska kustbevakningen ställde den brittiska flottan upp 22 fregatter. Det förekom incidenter mellan isländska kustbevakningsfartyg och brittiska fregatter. Konflikten löstes när den isländska regeringen hotade med att stänga den amerikanska flygbasen i Keflavík. Storbritannien gick med på att efter den 1 december 1976 inte fiska inom det tidigare omtvistade området.[1]

Förluster[redigera | redigera wikitext]

Att endast två personer dog under torskkrigen berodde mest på tur för båda parter då det förekom både eldgivning med kanoner och rena ramningar av båtar.

Resultat[redigera | redigera wikitext]

Torskkrigen räddade det isländska fiskbeståndet från överfiske.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Útfærsla efnahagslögsögunnar Arkiverad 5 februari 2012 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]