Torvosaurus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Torvosaurus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Yngre jura
Torvosaurus.jpg
Torvosaurus, Teckning av ArthurWeasley
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Dinosaurier
Dinosauria
Ordning Ödlehöftade dinosaurier
Saurischia
Underordning Theropoder
Theropoda
Överfamilj Spinosauroider
Spinosauroidea
Familj Megalosaurider
Megalosauridae
Släkte Torvosaurus
Vetenskapligt namn
§ Torvosaurus
Auktor Galton & Jensen, 1979
Hitta fler artiklar om djur med

Torvosaurus (vildsint ödla) är den största kända köttätande dinosaurien som levde under jura. Torvosaurus som levde i Nordamerika och Europa (Portugal) tillhörde ordningen Theropoder och den stora överfamiljen spinosauroider (underfamilj megalosaurider) och var således släkt med bland annat Megalosaurus, och även mer avlägset med Spinosaurus. Torvosaurus beskrevs vetenskapligt 1979.

Arter[redigera | redigera wikitext]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Torvosaurus i storleksjämförelse med en människa.

Torvosaurus beräknas ha blivit upp till 12 meter lång och kanske vägt upp till 6 ton, det vill säga ungefär som en afrikansk elefant. Liksom alla andra theropoder var Torvosaurus en tvåbent tågångare och liksom alla stora köttätande dinosaurier en mycket stor skalle (cirka 1, 6 meter lång) med kraftiga tänder. Bakbenen var mycket kraftiga och hade tre tår. Frambenen var robusta, med tre vassa klor vardera.

Som hos Tyrannosaurus, Giganotosaurus, Carcharodontosaurus m.fl. tvistar forskarna om huruvida Torvosaurus var en aktiv jägare eller ganska slö och harmlös asätare. Förespråkarna för det sistnämnda alternativet menar att djuret var för stort för att vara en effektiv jägare. Nyare fynd visar emellertid att de ännu större släktingarna som till exempel Giganotosaurus levde i flock och tycks ha angripit gigantiska sauropoder som var mycket större än de själva vilket i så fall skulle tyda på att även Torvosaurus jagade aktivt.

Se även[redigera | redigera wikitext]