Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Totalförsvarets rekryteringsmyndighet
(TRM)
DepartementFörsvarsdepartementet
OrganisationstypStatlig förvaltningsmyndighet
LedningMyndighetschef
KommunKarlstad
LänVärmland
Organisationsnr202100-4771
GeneraldirektörChristina Malm
InstruktionSFS 2010:1472 (lagen.nu)
Webbplatswww.rekryteringsmyndigheten.se

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet (TRM), i dagligt tal Rekryteringsmyndigheten, är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Försvarsdepartementet och ansvarar för att myndigheter och andra som har bemanningsansvar inom totalförsvaret får stöd och service i frågor avseende bemanning av personal till bl.a. Försvarsmakten. Myndigheten genomför även tester för som ger underlag för rekrytering till andra myndigheter som Polisen. Tidigare motsvarigheter har varit Värnpliktsverket och Pliktverket.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Pliktverkets vapen.

Pliktverket var en civil myndighet. Den bildades den 1 juli 1995 och övertog då ansvarsområden som tidigare hörde till bland annat Värnpliktsverket och Vapenfristyrelsen och samtidigt upphörde dessa myndigheters verksamhet. Pliktverket ansvarade för att mönstra och bemanna befattningar i Försvarsmaktens krigsorganisation och senare insatsorganisation under den period som Sverige hade värnplikt.

Vid årsskiftet 2010-2011 omvandlades Pliktverket, med anledning av den vilande värnplikten, till Rekryteringsmyndigheten. [1] Namnet pliktverket lever kvar i datasystemet PLIS (Pliktverkets Informationssystem) som fortgående används för att administrera personal som krigsplaceras i det svenska försvaret.

Myndigheten har sitt huvudkontor i förvaltningsbyggnaden Fanfaren i Karlstad, och regionkontor i Malmö och Stockholm. Tidigare hade myndigheten även kontor i Boden (avvecklat 1999), Östersund (avvecklat 2006), Göteborg och Kristianstad.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Myndighetens huvudkontor ligger i fastighetskomplexet Fanfaren i Karlstad. Prövningen, bestående av medicinska, fysiologiska och psykologiska undersökningar och bedömningar sker på prövningenheterna i Stockholm och Malmö.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Rekryteringsmyndigheten sammanställer mönstringsunderlaget, som är en enkät för svenska kvinnor och män som fyller 18 år.

Generaldirektörer och chefer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ "Uppsägningar när pliktverk försvinner" i Riksdag & Departement, nr 28 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]