Tour d'Afrique

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tour d'Afrique är ett cykellopp från Kairo, Egypten till Kapstaden, Sydafrika. Längden är cirka 12 000 kilometer, och loppet går varje år sedan 2003. Sträckningen är Egypten-Sudan-Etiopien-Kenya-Tanzania-Malawi-Zambia-Botswana-Namibia-Sydafrika.

Loppet har sagts vara världens tuffaste cykellopp, och kan anses slå Race Across America (4 800 kilometer) som också kallas det. Tour d'Afrique körs från januari till maj under en fyramånadersperiod. Det är cirka 100 fasta dagsetapper, i genomsnitt alltså ungefär 120 km, och det finns följelastbilar som transporterar personal och utrustning. Det är utöver dagsetapperna cirka 20 vilodagar inlagda. Deltagarna bor i egna tält som lastbilarna transporterar (ibland finns hotellmöjlighet på egen bekostnad). En stor svårighet är vägkvaliteten som ibland är asfalt, men ofta svårt sönderkörda grusvägar. En annan svårighet är värmen, och brist på vatten. Det finns dricksvatten som arrangörerna renar, men oftast inte vatten för klädtvätt och dusch.

Det finns en tävlingsklass med tidtagning och en motionsklass utan tidtagning. Båda har dock samma dagsetapper. Det finns möjlighet att åka med lastbilarna om man inte orkar en dagsetapp eller är skadad. Tävlingsåkarna får ett stort tidstillägg för det. Av de totalt drygt 50 deltagarna 2009 klarade bara cirka 10 deltagare att cykla hela sträckan utan undantag. Loppet är indelat i åtta delar och det finns möjlighet att köra en enda av dessa också.

Det första året 2003 slog loppet klart Guinness-rekordet för snabbaste cykling mellan norra och södra Afrika, 121 dagar av nio deltagare (de som klarat att cykla hela vägen utan lastbilsåkning). Tour d'Afrique har fortsatt ungefär med samma antal dagar sedan dess.

Två svenskar har deltagit:

  • Eric Secher, 2007, bröt i Kenya.
  • Anna Adielsson, 2009, fullföljt (ett fåtal dagar med busstransport).

Tour d'Afrique organiseras av ett kanadensiskt företag med samma namn. Företaget organiserar också cykelloppen "Orient Express" Paris-Istanbul och "Silk Route" Istanbul-Peking.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]