Tournament of the Towns

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tournament of the Towns (på ryska: Турнир городов) är en matematiktävling med ursprung i Sovjetunionen, som skapades av matematikern Nikolay Konstantinov. Det är en tävling mellan olika städer, idag över 100 stycken i många olika länder, och deltagarna är grundskole- och gymnasieelever. Tävlingen är indelad i två klasser. En klass för äldre elever, motsvarande årskurs 2 och 3 i svenska gymnasieskolan. Och en klass för yngre elever, motsvarande grundskolan och årskurs 1 på gymnasiet i Sverige. I tävlingen räknas bara de tre bästa svaren från mellan fem och åtta stycken.

Den första tävlingen hölls läsåret 1979-80 under namnet Olympiad of Three Towns. Då deltog Moskva, Leningrad och Riga. Året efter fick tävlingen sitt nuvarande namn och utökades till flera städer. Sedan 1984 har städer från andra länder deltagit och 1988 blev Canberra den första deltagaren utanför Östblocket. Nu är tävlingen en internationell tävling med deltagande städer från flera länder, bland annat Stockholm i Sverige.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Tournament of the Towns, 9 november 2009.

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]