Trädklättrare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trädklättrare
Xiphocolaptes albicollis 802.jpg
Xiphocolaptes albicollis
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljUgnfåglar Se text
Furnariidae
UnderfamiljTrädklättrare
Dendrocolaptinae
Vetenskapligt namn
§ Dendrocolaptinae
AuktorGray, 1840
Synonymer

Bränslesamlare

Dendrocolaptidae
Hitta fler artiklar om fåglar med

Trädklättrare (Dendrocolaptinae) är en underfamilj inom ordningen tättingar som idag placeras tillsammans med ugnsfåglar i familjen Furnariidae[1] men som tidigare ibland placerats i den egna familjen Dendrocolaptidae. Det finns cirka 55 arter fördelade på 15 till 20 släkten som lever främst i Syd- och Centralamerika.

Fåglarna är 13–35 cm långa, och alla är bruna i olika nyanser och toningar. De har ofta markeringar och tecken på kroppen som streck, fläckar eller tvärband. Deras näbb varierar i olika former. Den finns i både från kort och mejselformig till mycket lång, smal och böjd. Deras stjärtfjädrar är styva och även de i brunnyans, ofta i mörkare färg än kroppen.

Trädklättrare lever i skogar i Syd- och Centralamerika och livnär sig mest av olika slags insekter, som fåglarna plockar på stammar och grenar på ett liknande sätt som trädkrypare och hackspettar. Några arter följer led av vandringsmyror. Trädklättrare häckar i hål i träd, ofta högt uppe. Men de häckar aldrig mer än en gång i samma bo, därför tas de sedan över efter andra fåglar av olika arter. Fåglarna lägger oftast 2-3 vita ägg per kull.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Underfamilj: Dendrocolaptinae - Trädklättrare

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Clements Checklist version nov. 2008 Arkiverad 30 april 2010 hämtat från the Wayback Machine. (exceldokument), www.birds.cornell.edu, läst 2009-11-21

Källor[redigera | redigera wikitext]