Trafikverksskolan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Trafikverksskolans reception och huvudbyggnad

Trafikverksskolan (tidigare Järnvägsskolan) är Trafikverkets skola i Ängelholm för yrkeshögskoleutbildning av framför allt järnvägsrelaterad personal, såsom lokförare, järnvägstekniker, järnvägsingenjörer, instruktörer med mera. Skolan är enligt den själv "Skandinaviens enda kompletta järnvägsskola" och erbjuder utbildning till bland annat järnvägsingenjör, tågklarerare, tågledare och lokförare. Skolan är belägen intill Sveriges järnvägsmuseum Ängelholm, nära Ängelholms järnvägsstation.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Trafikverksskolan etablerades 1955 som Järnvägsskolan av Statens järnvägar som en intern utbildningsenhet, till en början för skolning av reparatörer för diesellok i lokstationens lokaler.[1] och har tidigare haft namnen Banskolan, SJ-skolan och Järnvägsskolan. Efter hand spreds utbildningsverksamheten till andra orter i Skåne som Harlösa, Revingehed och Sandåkra, för att så småningom åter koncentreras till Ängelholm. Grundare och chef under åren 1955-79 var Harald Lundberg. Efter Banverkets, och senare Trafikverkets, övertagande som huvudman har utbildningen utvidgats med vägutbildningar och ger utbildningar för hela järnvägsbranschen i Skandinavien. 1 januari 2016 bytte Järnvägsskolan namn till Trafikverksskolan. Anledningen till bytet var att man omorganiserades och fick på samma vis ett större ansvar att bedriva utbildningar till Trafikverket och konsultföretag.[2]

Nuvarande skolchef (2018) heter Tony Helm.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hjärnvägen - Järnvägsskolan informerar, mars 2015
  2. ^ ”Vi har bytt namn till trafikverksskolan” (Noia 64 mimetypes pdf.png PDF). trafikverksskolan.se. Trafikverket. Arkiverad från originalet den 15 januari 2016. https://web.archive.org/web/20160115175834/http://www.trafikverksskolan.se/dok/Omstallning_offentlig.pdf. Läst 15 januari 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Officiell webbplats