Train 1900

Train 1900
Eisebunn.jpg
Allmänt
PlatsLuxemburg
Organisation
Invigd1973
ÄgareAssociation des musées et tourisme ferroviaire
Infrastruktur­förvaltareAssociation des musées et tourisme ferroviaire
Tekniska fakta
Längd9,3 kilometer
Antal spårenkelspår
Spårvidd1 435 millimeter
ElektrifieradNej

Train 1900 är en veteranjärnvägsverksamhet som bedrivas av Association des musées et tourisme ferroviaire på en 7 kilometer lång normalspårig järnväg söder om Pétange i Luxemburg. Järnvägen byggdes ursprungligen av Compagnie des chemins de fer Prince-Henri erhöll 1873 koncession för järnmalmsbrytning och för att anlägga en järnväg sydväst om Pétange. Den första etappen mellan Pétange och Fond-de-Gras och dess efterträdare S.A. luxembourgeoise des chemins de fer et minières Prince-Henri 1873–1878 som en industrijärnväg för tarnsport av järnmalm och timmer.

Järnvägen, Järnvägslinjen Pétange - Fond-de-Gras - Bois-de-Rodange, går från järnvägsstationen i Pétange via omlastningsplatsen för järnmalm Fond-de-Gras till Bois-de-Rotange. Veteranjärnvägsföreningen började trafikera linjen med rälsbuss 1973 och köpte järnvägen 1986 av Chemins de Fer Luxembourgeois. Linjen var från början 9,3 kilometer lång och är numera 7 kilometer. Sträckan mellan Fond-de-Gras och Dhoil används också av veteranjärnvägen Minièresbunn.

Namnet "Train 1900" kommer från föreningens första ånglok, som tillverkades av Hanomag år 1900 och som var en gåva av stålföretaget Arbed i Differdange. Trafiken började med en Uerdingen-rälsbuss och bedrivs numera med både ångloksdrivna persontåg och rälsbuss.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]