Transatlantiska slavhandeln

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Transatlantisk slavhandel.
Målning av François-Auguste Biard föreställande slavhandel.

Transatlantiska slavhandeln var den transport av slavar från Västafrika över Atlanten till Amerika som pågick under tidigmodern tid, från 1500-talet, fram till 1850-talet, då slavhandel och slaveri förbjöds. Slavättlingarna utgör huvuddelen av afroamerikanerna i Nordamerika, Centralamerika, Karibien och Sydamerika.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Handeln var ett led i den så kallade triangelhandeln, där skepp anlände till Västafrika med europeiska manufakturvaror, som användes till att köpa slavar av inhemska slavhandlare; förde slavar till Amerikas plantager, varifrån de hämtade exportgrödor som bomull och tobak, som sedan fördes tillbaka till Europa.

Slaveri och slavhandel existerade redan i Afrika. Dessa var då ofta krigsfångar. När européer från 1500-talet koloniserade Amerika, började de driva slavhandel med inhemska afrikanska slavhandlare för att skaffa slavarbetskraft till plantagerna i Amerika. Det första slavskeppet seglade från Afrika till Amerika år 1526. De europeiska länder som handlade med slavar var främst (uppräknade i storleksordning): Portugal, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Nederländerna. Slavarna tillfångatogs och såldes till européerna av afrikanska slavhandlare. Slavhandeln var som störst under 1700-talet. Kända centrum var slavkusten och Gorée.

Efter sekelskiftet 1800 började slavhandeln minska. Kanada förbjöd slavhandeln genom Act Against Slavery 1793, Storbritannien genom Slave Trade Act 1807 och USA genom Act Prohibiting Importation of Slaves samma år, och den brittiska Royal Anti-Slave Squadron började från 1808 kväva den afrikanska slavhandeln genom att borda slavskepp och förstöra slavfort. Från 1819 fram till 1867 samarbetade Storbritannien och USA genom sin Blockade of Africa för att blockera all slavhandel, något som ledde till att den började dö ut. När Brasilien slutligen förbjudit sin slavhandel år 1850 upplevde denna handel sin slutgiltiga nedgång, även om ett enstaka illegalt slavskepp tog sig fram till USA så sent som år 1859.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]